El debat sobre l'estat de la nació, l'últim de José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol, es celebrarà al Congrés els dies 28 i 29 de juny, amb la votació propostes de resolució l´endemà, el dia 30, segons ha revelat el president de la Cambra, José Bono, als portaveus dels grups parlamentaris.

Bono havia anticipat el 10 de maig que el govern central no pensava celebrar aquest debat sobre política general abans de l'11 de juliol, donant així temps a la constitució d'ajuntaments i governs autonòmics i mantenint el mateix esquema del 2010, quan aquesta cita es va posposar al juliol per la Presidència espanyola de la Unió Europea en el primer semestre.

No obstant això, en la reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dimarts, el president del Congrés ha revelat que el debat de política general no serà al juliol, sinó aquest mateix mes. Els dies 28 i 29 de juny seran els duels parlamentaris del president del govern espanyol amb els portaveus de l'oposició, i el dia 30, la votació de les desenes de propostes de resolució que presenten els grups parlamentaris.

Bono posa data al president espanyol

Preguntat per aquest canvi de dates, Bono ha dit que, al seu parer, el debat s´havia de produir "en el període constitucional denominat ordinari", és a dir, abans del 30 de juny. Segons ha dit, així ho va proposar tant als portaveus dels grups com al mateix president del executiu central i el suport "ha estat unànime".

Quan es va dir que el debat no seria abans de l´11 de juliol, tots els grups parlamentaris van assentir sense fer comentaris però, després de les eleccions locals del dia 22 de maig, el PP es va queixar que la cita fos tan tard i ho va atribuir als problemes del PSOE per escollir el successor de Zapatero com a cartell electoral del PSOE.

"Soraya Sáenz de Santamaría podrà dir el que vulgui, però el que és una evidència és que des de l'any passat el Debat sobre l'estat de la Nació se celebra al juliol", li va replicar aleshores el portaveu del grup socialista, José Antonio Alonso, incidint que "entre d´altres coses" el Congrés va habilitar la celebració de Ple el juliol per a albergar aquesta cita.

Deu dies després de la proclamació de Rubalcaba

Aquest debat serà l'últim que José Luis Rodríguez Zapatero protagonitzi com a president del govern espanyol i, en principi, al seu costat tindrà en el banc blau del hemicicle al seu successor com a cartell electoral del PSOE: Alfredo Pérez Rubalcaba, que haurà estat proclamat candidat el dia 18. A priori no té veu en aquesta sessió plenària.

La situació més semblant es va donar a finals de juny del 2003, quan l´aleshores president José María Aznar es va sotmetre al debat de política general i havia anunciat que no es presentaria a la reelecció, però en aquell moment el seu successor encara no estava designat perquè Mariano Rajoy no va ser proclamat com a tal fins després de l'estiu.

Dos plens al mes de juliol

D'altra banda, el president del Congrés ha proposat als grups parlamentaris la celebració de dues sessions plenàries al mes de juliol, la setmana del 12 i 13 i la del 19 i 20, així com dues convocatòries de la Diputació Permanent i de la Junta de Portaveus.

En un d'aquests plens es votarà el sostre de despesa per al 2012, pròleg dels pressupostos generals de l'any que ve, que el govern central ha de presentar a la Cambra abans del 30 de juny.

La proposta va ser aprovada per unanimitat. Segons Bono, aquest esquema permet "racionalitzar la feina" i farà que els diputats s´incorporin el mes de juliol com mes ordinari a tots els efectes pràctics, tot i que la Constitució no l'inclou com a tal.