07 de juny de 2011
07.06.2011
Relacions EUA i Alemanya

Obama parlarà amb Merkel sobre Líbia, Afganistan i economia

Discutiran la transició democràtica a l'Orient Mitjà o com "respondre més efectivament" als canvis a Líbia

07.06.2011 | 11:33
Barack Obama i Angela Merkel debaten aquest dimarts la crisi a Líbia.

El president dels EUA, Barack Obama, abordarà aquest dimarts assumptes com la intervenció de l'OTAN a Líbia, la guerra a l'Afganistan o la crisi econòmica en la reunió amb la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Tots dos es reuniran a la Casa Blanca amb ocasió de la visita de la cancellera a Washington per rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat, la condecoració més alta que es lliura a una personalitat civil als EUA i que només en rares ocasions s'ha concedit a líders estrangers.

Durant la seva trobada, s'abordaran assumptes com els processos de transició democràtica a l'Orient Mitjà i la situació a Líbia, segons ha indicat Obama en una entrevista al diari berlinès "Der Tagespiegel".

Tanmateix, Obama ha assenyalat que busca abordar com poden millorar la seva col?laboració "per respondre més efectivament als canvis en la regió, inclosa Líbia". Alemanya va rebutjar participar militarment en l'operació de l'OTAN a Líbia i es va abstenir en la votació en el Consell de Seguretat de l'ONU que va aprovar una intervenció per protegir la població civil al país.

Així mateix, repassaran la situació a l'Afganistan un dia després que Obama hagi celebrat la seva reunió mensual amb el seu equip de seguretat nacional sobre la marxa de la guerra.

El president dels Estats Units té previst efectuar al llarg de les properes setmanes una declaració sobre el començament de la retirada dels primers soldats nord-americans al juliol. Alemanya, on la guerra és molt impopular, compta amb prop de 5.000 soldats destacats a l'Afganistan, el tercer contingent després dels EUA i el Regne Unit.

L'economia, part de la conversa

A més de la crisi del deute a Europa, abordaran el nomenament d'un nou director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) que reemplaci el dimitit Dominique Strauss-Kahn. Alemanya dóna suport decididament la candidatura de la ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, en detriment de l'aspirant mexicà, Agustín Carstens. EUA no ha adoptat oficialment una posició, tot i que la secretària d'Estat, Hillary Clinton, ha indicat que "personalment" dóna la benvinguda a la candidatura de Lagarde.

Merkel i Obama també parlaran sobre el deute nord-americà, que enfronta la Casa Blanca amb els republicans al Congrés, que reclamen retallades pressupostàries per retallar un dèficit fiscal de 1,4 bilions de dòlars.

La cancellera aprofitarà la trobada per exposar a Obama el pla energètic del seu país, que preveu renunciar a l'energia nuclear per al 2022 i incrementar en un 80 per cent la producció procedent de fonts renovables per a 2020. I és que Obama vol fer de la inversió en energies renovables un dels pilars de la recuperació econòmica nord-americana, encara que fins al moment les seves promeses d'una nova llei d'Energia s'han topat amb la resistència del Congrés.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema