L'exprimer ministre conservador islandès Geir H. Haarde va negar l'acusació de negligència greu durant el col·lapse bancari d'Islàndia l'octubre de 2008, a l'inici del judici contra ell que se celebra a Reykjavík. En la seva compareixença, Haarde va demanar la suspensió del procés en considerar que no va violar la llei sobre responsabilitat dels ministres per ignorar les advertències que va rebre sobre una imminent crisi dels principals bancs islandesos i no actuar en conseqüència, com assegura el fiscal en l'escrit d'acusació.

Haarde va qualificar el judici de "farsa" i de "primer procés polític" en la història del país i va titllar de "ridícules" les acusacions, en defensar que les mesures del seu govern abans del col·lapse econòmic "van resultar ser correctes".

Una vegada llegida l'acusació i després d'haver declarat Haarde, el Landsdómur, tribunal que jutja el cas, es prendrà un temps de reflexió fins el setembre, dins d'un procés en el qual l'exprimer ministre s'enfronta a una pena de presó de fins a dos anys. El Lándsdomur va ser creat el 1905 per jutjar processos que afectin membres del Govern i mai fins ara havia actuat.

La imputació de Haarde, de 60 anys, va ser possible perquè l'Althingi (Parlament islandès) així ho va decidir el setembre passat per 33 vots a favor i 30 en contra, seguint el consell de l'informe realitzat anteriorment per la comissió investigadora creada per determinar les responsabilitats en la crisi. En aquella votació, el Parlament va exculpar tres exalts càrrecs del seu Executiu, un conservador i dos socialdemòcrates, en contra del parer de la comissió investigadora.

El Landsdómur està format per un total de 15 persones: cinc jutges del Tribunal Suprem, un president d'una cort de primera instància, un catedràtic de dret constitucional i vuit ciutadans designats cada sis anys pel Parlament islandès.