El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va rebutjar per "no tenir fonament" l'acusació feta el passat dia 2 pel fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, quan va dir que l'òrgan de govern dels jutges estava envaint les funcions del poder legislatiu. La Comissió Permanent del CGPJ va acordar per unanimitat assenyalar que l'esmentat pronunciament per part de Conde-Pumpido "no només està mancat del menor fonament", sinó que també significa "una gravíssima desqualificació" cap a aquest òrgan constitucional de l'Estat.

A més de rebutjar l'acusació del fiscal general de l'Estat, el Poder Judicial posa de manifest la seva preocupació perquè aquestes actuacions no faciliten la col·laboració entre una institució, com és la Fiscalia, i un òrgan constitucional de govern d'un poder de l'Estat, com és el Consell General del Poder Judicial, que són "fonamentals per al funcionament de l'ordre constitucional".

"El Consell General del Poder Judicial ha actuat en tot moment dins del més estricte compliment de la seva obligació de suggerir als poders legislatiu i executiu les mesures que considera necessàries per millorar l'administració de la Justícia" per part dels jutges i magistrats en benefici de tots els ciutadans, va assenyalar la Comissió Permanent, presidida pel president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar.

Reformes processals

També recorden els vocals del CGPJ que el propi Dívar va assumir l'encàrrec d'avalar reformes processals que permetin agilitzar els diferents processos i va designar una comissió específicament encarregada d'impulsar-la davant els poders legislatiu i executiu, i davant els partits polítics.

L'acord de la Comissió Permanent del Poder Judicial destaca la seva voluntat de seguir col·laborant en el futur amb tots ells, amb la Fiscalia i amb les altres institucions, amb l'objectiu comú de millorar el funcionament de l'Administració de Justícia al servei dels ciutadans.

En un altre ordre de coses, la Unió Progressista de Fiscals (UPF) va qualificar les esmenes al projecte de Llei d'Agilització Processal que afecten la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) presentades per PP, Grup Mixt i ERC-IU-ICV d'intent de "boicot" a aquesta norma, i va exigir als grups que tractin la reforma "sense obscurantisme".

L'UPF va mostrar el seu rebuig pel contingut de les esmenes, que proposen modificar la LECrim amb la finalitat de limitar la presentació de recursos i reforçar el secret de les actuacions judicials, sense comptar amb els informes preceptius del Consell General del Poder Judiial. Per part seva, els grups parlamentaris buscaran avui un acord en la tramitació del projecte de llei d'agilització processal que serveixi per desactivar el malestar de la Fiscalia per les esmenes que s'han presentat.