Brussel·les va anunciar que compensarà els pagesos que han patit els danys de la "crisi del cogombre" amb un fons específic de 150 milions d'euros, que cobriria el 30 per cent de les pèrdues, però les delegacions van unir les seves veus reclamant una revisió a l'alça. La Comissió Europea va transigir, però va advertir que les ajudes no cobriran el cent per cent dels perjudicis perquè el pressupost i les normes de la Unió Europea (UE) ho impedeixen. Rosa Aguilar, ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, va assegurar que "no ens conformarem amb qualsevol cosa, la defensa dels nostres pagesos és plena i total".

Des que, el 26 de maig, Berlín va apuntar els cogombres espanyols com a font de la contaminació per E.coli, les exportacions hortofructícoles han caigut en picat, encara que després que es descobrís que es tractava d'acusacions infundades. Per això, la Comissió ha de fer alguna cosa per compensar les pèrdues dels pagesos, principalment procedents d'Espanya.

En aquest sentit, la crisi del cogombre ha enfonsat els preus de les hortalisses espanyoles, que han arribat a caure fins un 13% en l'últim any. Els aliments frescos més afectats han estat els tomàquets, els enciams i els pebrots verds, segons dades del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. Destaquen, per contra, les pujades dels plàtans de les Canàries i de les patates. En el cas dels aliments envasats, 12 dels 30 productes analitzats van registrar descensos en els seus preus, amb caigudes significatives al pa de motllo de blat, l'arròs i el lluç congelat.

La primera proposta del comissari Dacian Ciolos es basava en la creació d'un fons específic dotat amb 150 milions d'euros, que cobriria 14 cèntims per quilo de producte perdut per als productors de cogombre. Els pagesos independents haurien de conformar-se amb això. Els integrats en associacions de productors podrien sumar a aquesta quantitat els altres 18 cèntims per quilo que permet la Política Agrària Comuna (PAC).

Això forma part dels suports a la retirada de producte del mercat que són cofinançats per la UE. No obstant això, només un 32 per cent dels espanyols estan vinculats a aquesta mena d'associacions. Amb tot, els ibèrics, França i altres països van rebutjar la primera oferta de Brussel·les, en considerar-la insuficient i "inacceptable", en paraules d'Aguilar.

El vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, es reuniran avui amb experts científics per analitzar l'evolució del brot d'E.coli a Alemanya.

Rússia manté el veto

Per part seva, Rússia mantindrà el seu veto a la importació de verdures procedents de la Unió Europea fins que es localitzi l'origen del bacteri intestinal E. coli. Moscou va acusar Brussel·les de no facilitar suficient informació sobre la font d'informació. Moscou va insistir que la informació facilitada per la UE es limita a dades estadístiques sobre les persones que han mort o estan afectades.