08 de juny de 2011
08.06.2011
Crisi alimentària

La UE, disposada a millorar el fons de compensació

Brussel·les ha anunciat que es revisarà a l'alça les ajudes de 150 milions per la crisi dels cogombres

08.06.2011 | 19:12

El comissari d'Agricultura, Dacian Ciolos, ha anunciat que aquest dimecres presentarà una millora "substancial i equilibrada" del fons de 150 milions d'euros que aquesta dimarts ha proposat per compensar els agricultors europeus afectats per l'anomenada crisi dels cogombres, conseqüència de l'alarma creada per Berlín en assenyalar erròniament els cogombres espanyols com a font d'una intoxicació pel bacteri 'E.coli' que ha deixat més d'una vintena de morts a Alemanya.

En roda de premsa al final de la reunió extraordinària de ministres d'Agricultura de la UE celebrat el dimarts a Luxemburg, Ciolos ha deixat clar que tant el pressupost com les normes de la UE li permeten un marge "molt limitat" per assistir als damnificats , però s'ha compromès a "revisar a l'alça" la seva primera proposta.

Aquest dimarts, l´Estat espanyol, França i altres països van rebutjar de ple la primera oferta de Brussel?les per considerar-la insuficient, ja que un fons de 150 milions d'euros permetria cobrir únicament un 30% de les pèrdues causades per aquesta crisi, enfront del 100% que exigeixen els països més afectats.

El comissari ha recalcat que el pressupost disponible per assistir als productors és "molt limitat", però ha confiat en trobar un "equilibri" entre el que la Unió Europea "pot oferir" i el nombre de categories d'hortalisses que podran optar a les ajudes.

Els cogombres, tomàquets i enciams són els aliments més afectats per la caiguda de les vendes i s'estudiarà la inclusió d'altres hortalisses com el carbassó, el pebrot i les pastanagues, segons fonts comunitàries, que han matisat que no només influirà el nivell de pèrdues d´aquest subsector, sinó també les possibilitats d'emmagatzematge i conservació del producte.

"La proposta serà equilibrada tenint en compte el pressupost i el nivell de pèrdues, però serà de manera unitària perquè aquest és un mercat únic", ha assenyalat en la roda de premsa final el comissari d'Agricultura. També ha alertat del risc de "sobre compensar" a determinats agricultors, per descartar compensacions del 100% de les pèrdues com reclamen els governs espanyol i francès, entre d´altres, i ha apuntat que els diners comunitaris "són diners públics i cal assegurar-se que es justifica" la seva despesa.

"No crec que el pressupost permeti arribar al 100%", ha insistit Ciolos, que ha recordat que els agricultors inscrits en organitzacions agràries poden optar a altres ajuts en el marc dels instruments previstos.

Amb la proposta inicial, limitant el fons a 150 milions d'euros, l'executiu comunitari calculava poder oferir una ajuda de 14 cèntims per quilo per als productors de cogombre espanyol. Aquest import serà l'única compensació europea per a un agricultor independent, però es podrà sumar a altres 18 cèntims per quilo que permet la política agrària comuna (PAC) per als agricultors integrats en associacions de productors (un 32% al territori espanyol), en el marc dels suports a la retirada de producte del mercat que són cofinançats per la UE.

Una vegada que el comissari d'Agricultura presenti la seva oferta millorada, previsiblement aquest dimecres, i compti amb el vistiplau de la resta del col·legi de comissaris, la decisió formal per crear el fons específic de compensació l'hauran de prendre els 27 en una reunió a Brussel·les a nivell d'experts dimarts que ve, segons ha anunciat el propi comissari. L'objectiu és desbloquejar les ajudes "el més ràpid" possible.

D'altra banda, el comissari Ciolos ha donat ordre al seu departament per "accelerar" els processos de selecció de projectes de promoció i comunicació de productes hortofructícoles amb l'objectiu que "d'aquí a la tardor" es puguin posar en marxa, tal com reclama l´executiu espanyol, campanyes de promoció "a nivell europeu" per millorar la imatge de les fruites i hortalisses colpejades per aquesta crisi i recuperar la confiança dels consumidors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema