Milers de tropes lleials al líder libi Muamar al-Gaddafi han avançat aquest dimecres sobre la ciutat de Misrata, a l'oest del país. "Misrata està sota un fort bombardeig, les forces d'al-Gaddafi estan atacant-la des de tres fronts: est, oest i sud", ha dit el portaveu rebel Hassan al-Misrati, que ha indicat que almenys 12 rebels han mort i 26 han resultat ferits. Al-Misrati també ha explicat que les tropes estan intentant entrar a la ciutat però que pel moment "segueixen fora". L'ofensiva s'ha produït després que l'OTAN hagi fet una pausa aquest dimecres en els seus bombardejos sobre Trípoli, després de llançar els atacs més intensos sobre la capital des de l'inici de la seva campanya aèria el març.

Els ministres de Defensa de l'OTAN s'han reunit aquest dimecres a Brussel·les, però hi ha poques senyals que estiguin disposats a intensificar la seva missió a Líbia, que fins ara no ha aconseguir enderrocar al-Gaddafi. El cert és que mentre alguns com el ministre de Relacions Exteriors britànic, William Hague, parlen explícitament de la necessitat de deposar al-Gaddafi, el sector crític diu que l'OTAN s'ha excedit del seu mandat de l'ONU per protegir la població civil.

Les potencies occidentals s'estan alineant darrere dels rebels libis. L'estat espanyol, per exemple, ha reconegut el Consell Nacional de Transició com "legítim representant del poble libi, tal i com ha informat aquest dimecres la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, durant una visita a la ciutat de Bengasi, a l'est de Líbia.

El conflicte a Líbia està estancat des de fa varies setmanes degut a que ninguna de les parts ha aconseguit capturar nou territori en una ruta entre Ajdabiyah, a l'est, i la ciutat petrolera de Brega, a l'oest, que està en mans del líder.

L'OTAN ha buscat ampliar el suport a la campanya occidental a Líbia després que el seu potencial quedés en dubte pels últims atacs portats a terme a Trípoli, però alguns aliats que no han participat a la missió han dit que no alteraran la seva postura. Suècia, a més, que es va sumar a la operació com país de fora de l'OTAN, ha dit que reduiria el seu paper.