La ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Rosa Aguilar, ha dit que, encara que la proposta de la Comissió Europea (CE) d'elevar a 210 milions d'euros les ajudes addicionals per als productors europeus afectats per la crisi del bacteri ´E.coli´ és un avanç important, aquesta és insuficient.

"És un avanç important en relació a la proposta de dimarts, però no és suficient. El comissari ha de deixar la porta oberta perquè encara no s'ha trobat l'origen del brot i els danys no han cessat", ha dit la ministra als periodistes a Còrdova.

Aguilar ha considerat que la "immensa majoria" de les ajudes proposades pel comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, han d'arribar a l´Estat espanyol per "justícia" ja que el sector espanyol és el més "perjudicat" per la crisi, segons ha recordat.

En qualsevol cas, la ministra ha assegurat que la decisió que es prengui sobre aquest assumpte comptarà amb el sector hortofructícola espanyol.

De fet, el sector i membres del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí mantenen una reunió a Madrid per avaluar la nova proposta i "fer els comptes necessaris de cada un dels productes per a veure amb aquesta quantitat quin percentatge es cobreix de cada un d'ells", ha indicat Aguilar.

La ministra ha avançat que per als productors que estiguin dins d'Organitzacions Productores (OP) la proposta del comissari, sumada al que preveu l'OCM de fruites i hortalisses, "pot significar el 80 per cent" de cobertura de pèrdues, mentre que els productors que no estan dins d'una OP cobririen el 50 per cent.

Tot i això, ha assenyalat que aquests percentatges no es poden traslladar a les cobertures de costos de cada un dels productes afectats, com són el cogombre, el tomàquet, l'enciam, als quals s'han incorporat el pebrot i el carbassó.

Aguilar plantejarà al sector hortofructícola la necessitat de mobilitzar "ràpidament" els recursos econòmics anunciats per Ciolos davant la "necessitat de rescabalar els danys" causats.

Aquest plantejament, segons ell, "no vol dir que es doni per tancat el tema, ni que estiguem totalment d'acord amb el que el comissari ha posat sobre la taula, però sí cal començar a utilitzar aquests recursos perquè el sector està tremendament danyat ".

La ministra ha assenyalat que des de l´Estat no només plantejaran això, sinó també una reciprocitat des del major control de fronteres, la millora de la xarxa d'alertes "com una cosa imprescindible per al millor funcionament i la traçabilitat" dels productes i del sector hortofructícola.

A més, ha fet una crida a la UE perquè "treballi bé" i es mogui amb promptitud i immediatesa per aconseguir que Rússia obri les fronteres als productes.