La preocupació dels espanyols per l'atur és la més alta des de 1997, amb un 84,1 per cent dels ciutadans que el veu com el principal problema del país, segons l'últim baròmetre del CIS, que a més situa la classe política en la seva pitjor posició en 26 anys. Els polítics són percebuts com el major problema d'Espanya per un 22,1 per cent dels enquestats, i només els supera, a més de la desocupació, l'economia, major inquietud per al 46,6 per cent.

El sondeig del CIS, fet entre el 3 i l'11 de maig, abans de les protestes del moviment 15-M i durant la campanya electoral de les municipals i autonòmiques, manté el pessimisme sobre la situació econòmica, que un 78,3 per cent veu "dolenta" o "molt dolenta", mentre un 66, 8 posa els mateixos qualificatius a la situació política.

Paral·lelament, quatre de cada deu enquestats estan en contra de l'energia nuclear i a més consideren que el seu risc d'incidents, comparat amb altres riscos de la vida, està subestimat. Tres de cada deu ciutadans està d'acord en no construir centrals i anar tancant-les quan acabi la seva vida útil.