El titular del Jutjat d'Instrucció número 19 de València ha decretat llibertat amb càrrecs per als cinc detinguts el matí de dijous durant els incidents registrats als voltants de les Corts valencianes durant la constitució del Parlament autonòmic.

El jutge els imputa els delictes d'atemptat contra l'autoritat i desobediència i hauran de comparèixer davant l'Oficina de Presentacions el tercer divendres de cada mes, segons han confirmat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Els cinc detinguts han abandonat la Ciutat de la Justícia a les 23.40 hores d´aquest dijous, després de començar a declarar a les 22.15 hores, i han estat rebuts amb aplaudiments i crits com 'El poble unit, mai serà vençut'.

Una de les detingudes, Maria, ha assenyalat davant els mitjans que l'únic que han fet és "lluitar per una democràcia real" i "poder opinar, dir el que pensem i que la gent ens escolti".

"Ens han cohibit, això és un estat de control i el sistema ens està governant a través de la por. No poden treure'ns els drets fonamentals que tots tenim", ha afegit.

Així mateix, ha ressaltat que al principi la policia els ha tractat "una mica malament" però després amb tanta repercussió mediàtica els han tractat "millor".

Un altre dels detinguts, Jeroni, ha agraït el suport rebut per part dels serveis jurídics i ha ressaltat que encara que "algun policia ha estat més dur", en general els han tractat "bé".