La policia espanyola ha desarticulat la cúpula de l'organització de hackers Anonymous a l'Estat i ha detingut els seus tres responsables, en una operació sense precedents. Entre les detencions figura la d'un mariner mercant de 31 anys, considerat el responsable de la cúpula espanyola d'aquesta organització de hackers, segons han informat fonts policials.

Un dels caps albergava al seu domicili un servidor des del qual es van coordinar i executar atacs informàtics a pàgines web governamentals, financeres i empresarials. Entre elles, webs de comerços com Playstation, BBVA, Bankia, ENEL i dels governs d'Egipte, Algèria, Líbia, Iran, Xile, Colòmbia i Nova Zelanda. A més, el passat 18 de maig, aquests hackers van atacar la pàgina de la Junta Electoral Central i posteriorment també la dels Mossos d'esquadra i la del sindicat UGT.

Aquesta organització de hackers s'estructura en cèl·lules independents que, en el moment acordat, llancen milers d'atacs de denegació de servei (DDoS) per col·lapsar servidors web, en ocasions a través d'ordinadors 'zombies' infectats a tot el món.

Aquesta investigació suposa la primera operació policial a l'Estat contra Anonymous i compta amb precedents similars únicament als Estats Units i el Regne Unit, a causa de les complexes mesures de seguretat que prenen els seus membres per restar a l'anonimat.

Des de l'octubre del 2010, la policia ha investigat més de dos milions de línies de registre de xats i pàgines web usades per l'organització de hackers, fins localitzar la seva cúpula a l'Estat. Els pirates han estat detinguts a Barcelona, València i Almeria.