L'expresident del govern espanyol Felipe González ha opinat avui en relació a un hipotètic avançament electoral que "el que li convé a Espanya, que no al meu partit, que aquí no hi entraré, és que la legislatura es completi amb les reformes que es necessiten i un pressupost que les complementi".

González, que ha participat a Sevilla en la presentació del projecte de recerca mediambiental LifeWatch, ha assenyalat, a preguntes dels periodistes, que la decisió de convocar eleccions avançades correspon en exclusiva al president Rodríguez Zapatero.

"El que li convé a Espanya és que es complementi el cicle de reformes amb un pressupost que acabi la funció per a les quals s'han pres aquestes decisions", ha afegit.

L'expresident ha recordat que "la competència" de convocar eleccions excepte quan s'arriba al límit és intransferible i del president del govern espanyol; "tota la resta és pura especulació".

Ha assenyalat que la Constitució, "que sembla que estava pensada perquè es complís", ha matisat, li dóna al president del govern "la facultat que alguns creuen privilegi de decidir quan es convoquen eleccions".

Marcelino Iglesias deixa clar que el govern esgotarà la legislatura

Per la seva part, el secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias ha assegurat que tan el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com el candidat del PSOE i vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, descarten unes eleccions anticipades. Iglesias ha volgut tallar en sec d'aquesta manera les informacions que apunten que veus i sectors del PSOE consideren necessari aquest avançament. Ha afirmat que el govern espanyol podria arribar al mes de març encara que no s'aprovessin els pressupostos mitjançant una pròrroga, i ha destacat la necessitat de "complir compromisos" amb els socis europeus, especialment pel que fa al control del dèficit i el deute.

"El que pensem és que l'obligació del govern és arribar fins al final perquè cal adoptar decisions molt importants i no ens en podem oblidar", ha dit Iglesias, que ha recordat que cal "acabar" la feina en la reforma del sistema financer i el mercat de treball. "La voluntat del govern, que rep el suport del PSOE, és que les eleccions generals seran a la primavera del 2012" ha sentenciat en una roda de premsa monopolitzada per les preguntes sobre aquesta qüestió.

Iglesias tanca la porta d'aquesta manera a les veus internes del PSOE que en públic -com la de José María Barreda- o en privat apunten que el millor que pot fer el president espanyol és donar per acabada la legislatura i fer el tret de sortida de les generals per obrir un nou període. Els diaris El Mundo i El País han dedicat aquest dilluns les seves portades a aquests corrents de pensament al PSOE.

Segons Iglesias, el govern espanyol creu "amb total rotunditat" que el que ha de fer és esgotar la legislatura i acabar de reblar les reformes que encara té a mig fer. Zapatero i Rubalcaba han expressat aquest criteri a la direcció del PSOE i segons el secretari d'Organització dels socialistes "ningú entendria" que fessin el contrari en un moment en què el país "necessita" culminar aquest camí.

Segons Iglesias, Zapatero fins i tot podria esgotar la legislatura si el PSOE no obtingués prou suport com per aprovar els pressupostos del 2012 al Congrés dels Diputats. En aquest cas, ha apuntat, podria operar amb els pressupostos prorrogats.

Rubalcaba ja corre en solitari

Alfredo Pérez Rubalcaba encara la recta final de la seva cursa per ser designat formalment candidat del PSOE a les eleccions del 2012. Aquest dilluns ha acabat el termini per presentar candidatures i cap dels seus nou oponents que havien anunciat la seva intenció de disputar-li el lloc han obtingut prou avals per continuar el procés. Segons fonts del PSOE, en total els 9 oponents han presentat 14 avals.

Dos dels candidats han anunciat que presentaran impugnacions que segons Iglesias ara seran "estudiades" per una comissió de control. D'aquesta manera, ha dit, es compleixen de manera "estricta" tots els processos que fixen els estatuts per a la designació del nou candidat.

Rubalcaba serà designat com a candidat el dia 9 de juliol malgrat que inicialment estava previst que fos abans. Segons Iglesias s'ha optat per aquesta data per raons de "calendari i agenda" especialment pel quye fa a Zapatero que té una reunió a Brusel·les que hagués impedit la seva presència.