14 de juny de 2011
14.06.2011
República independent

Crítiques del govern espanyol pel reconeixement de Kosovo

Trinidad Jiménez carrega contra la UE per exigir a Sèrbia que reconegui aquest territori de l'antiga Iugoslàvia

14.06.2011 | 22:28

La ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, ha visitat aquest dimarts Belgrad, on s'ha entrevistat amb el president de la República Sèrbia, Boris Tadic i el primer ministre, Mirko Cvetkovic. La ministra ha subratllat que "no es pot imposar a Sèrbia el reconeixement de Kosovo com a prerequisit per al seu avançament a la Unió Europea", segons explica un comunicat del ministeri. Jiménez també ha explicat que, com que Pristina "no es pot convertir en un forat negre d'Europa", "Espanya ha adoptat una postura constructiva i no bloquejarà una relació contractual entre la Unió Europea i Kosovo, sempre que es mantingui la neutralitat sobre la qüestió de l'estatut" de Sèrbia com a candidat a la UE.

La visita es produeix menys de tres setmanes després de la detenció de Ratko Mladic, acusat de crims de guerra pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia. Atès que aquest és un pas transcendental en l'acostament de Sèrbia a la UE, Jiménez ha reiterat el suport d'Espanya perquè Belgrad emprengui les reformes assenyalades pel darrer informe de progrés de la Comissió Europea i, sobretot pel que fa a la lluita contra la corrupció i el crim organitzat, al finançament dels partits polítics i als drets humans i de les minories. "Espanya espera que la Comissió Europea pugui recomanar a l'octubre la concessió a Sèrbia de l'estatut de candidat a la Unió Europea". Espanya és un dels cinc països de la Unió Europea que no ha reconegut la declaració unilateral d'independència.

A més del primer ministre i el president, Jiménez també s'ha trobat amb el viceprimer ministre, Bozidar Djelic, i el ministre d'Afers Exteriors, Vuk Jeremic. Segons relata el comunicat, els diversos interlocutors de la ministra espanyola li han traslladat els seus punts de vista sobre el diàleg entre Belgrad i Pristina. La ministra els ha contestat que "per a Espanya és important que aquest diàleg permeti solucionar problemes concrets que afecten la població".

D'altra banda, Trinidad Jiménez ha felicitat Sèrbia pels gestos que ha tingut en els darrers temps per a la reconciliació amb Croàcia i amb Bòsnia i Hercegovina, en particular el "paper constructiu" que està jugant Belgrad en la República Srpska (la República Sèrbia de Bòsnia). També ha expressat la seva satisfacció pels esforços serbis per mantenir les bones relacions de veïnatge amb Montenegro.

En l'àmbit de la defensa, Trinidad Jiménez a animat Sèrbia que intensifiqui la seva cooperació amb l'OTAN en el marc del Partenariat per la Pau. Per últim, la ministra s'ha mostrat convençuda que les relacions econòmiques bilaterals es situaran aviat al mateix nivell que les polítiques i s'ha referit al creixent flux de fons europeus cap a Sèrbia com un "catalitzador que impulsarà la presència empresarial espanyola en aquest país".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema