La portaveu d'ICV al Congrés dels Diputats, Núria Buenaventura, ha registrat a la cambra baixa una proposició no de llei per reivindicar l'implementació d'un impost nuclear que afecti tant a la producció d'energia nuclear com a l'emmagatzematge de residus radioactius. "Aquest tribut és imprescindible per a aconseguir una verdadera fiscalitat ambiental", ha dit Buenaventura, que ha recordat també que la mesura "podria funcionar com una palanca addicional per accelerar les decisions empresarials i polítiques de tancament de les centrals nuclears". Buenaventura presenta la proposició després que el PSC s'hagi sumat a la proposta de crear una taxa per la indústria nuclear a Catalunya.

Els motius per l'aplicació del gravamen, tal com ha explicat en altres ocasions la portaveu ecosocialista al Congrés, són diverses. Les més importants són l'impacte i el risc ambiental de l'energia nuclear, els problemes no resolts, com són els residus, i, a més, aquesta energia té una importància molt relativa sobre el total de la producció elèctrica', segons ha explicat en aquest sentit la portaveu ecosocialista al Congrés. Una altra de les raons, ha afegit, "són els escandalosos beneficis que genera aquest negoci per als empresaris, uns beneficis demostrats, per exemple, en el fet que els titulars de les centrals nuclears acumulen més de 2.000 milions de beneficis caiguts del cel".

"El tancament de les centrals depèn de decisions polítiques i de les avaries tècniques que puguin tenir, que fins ara no són poques, i per això està plenament justificat reduir la rendibilitat d'aquestes centrals", ha defensat Buenaventura, que ha aprofitat per celebrar que, en aquest cas, PSC és favorable per primera vegada a la introducció d'aquest impost, un canvi de postura que pot ajudar a impulsar definitivament la mesura.

Finalment, Buenaventura ha volgut destacar que una part del rendiment que es derivi d'aquest gravamen es destinarà a un fons de desenvolupament d'alternatives econòmiques a les zones afectades. "És importantíssim garantir la sostenibilitat i la prosperitat econòmica de les àrees afectades pel tancament de les centrals nuclears de l'Estat", ha dit.

No és la primera vegada que la formació ecosocialista presenta aquesta iniciativa en el Congrés dels Diputats. En aquesta ocasió ho fa després que el PSC, per mitjà de la seva diputada Rocío Sempere, anunciés la intenció de presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat per establir una taxa igual a Catalunya sobre la industria nuclear. Una proposta que la formació ecosocialista ha fet en repetides ocasions. "Esperem el suport dels socialistes catalans en aquesta iniciativa en el Congrés", ha assenyalat Buenaventura que ha recordat que en les anteriors ocasions els 25 diputats del PSC sempre van votar en contra.