Les primeres dades oficials del referèndum a Itàlia constaten que els italians han rebutjat amb contundència la construcció de quatre noves centrals nuclears, la privatització de l'aigua i l'encariment de les tarifes i la immunitat judicial de Berlusconi.

El 94% dels electors han votat 'no' a les quatre lleis, que s'hauran de derogar. El primer ministre italià s'han endut així un nou revés electoral en un referèndum que ha superat amb escreix el 57% de participació i serà vinculant.

'Il Cavaliere' havia fet campanya a favor de l'abstenció i, fins i tot, havia recomanat als italians "anar a la platja en comptes de les urnes". El primer ministre italià confiava que en cas que en cas que perdés la participació no superés el 50%, amb l'objectiu que les mocions no prosperessin. Finalment, però, la participació ha superat amb escreix el mínim necessari per ser vinculat. En aquest sentit, Berlusconi ja ha comparegut públicament per dir que acepta la derrota i per dir que el resultat "no es pot ignorar".

La votació no podia arribar en un pitjor moment per al primer ministre, de 74 anys, que s'enfronta a un escàndol sexual i tres judicis per frau i que s'ha vist debilitat pel revés electoral dels comicis locals del mes passat, inclosa la seva base de poder, Milà.

Roberto Maroni, destacat ministre del soci de coalició de Berlusconi, la Lliga del Nord, havia assegurat que el govern està perdent energia i necessita rellançar un ambiciós programa de reformes molt aviat. "Crec que Berlusconi encara és capaç d'aconseguir un grau de consens molt major que el que ha tingut fins ara, però aquesta és l'última prova, havia dit Maroni al diari 'Corriere della Sera'.

L'estancament de l'economia, un dels nivells més alts del món de deute públic i un atur juvenil del 30% estan entre els principals problemes als que s'enfronta un govern ple de divisions sobre temes que van dels impostos a la campanya de l'OTAN a Líbia.

El pròxim examen per veure si Berlusconi té suport per concloure la legislatura el 2013 serà el 22 de juny al Parlament, on el govern serà sotmès a una moció de confiança.