El Congrés dels Diputats hauria d'haver-los renovat el 7 de novembre, i més de set mesos després, dos magistrats progressistes del Tribunal Constitucional (TC) i un de conservador van dimitir en protesta per la tardança, derivada del desacord constant entre els encarregats de proposar els candidats, el PSOE i el PP. Els dimissionaris van adoptar la decisió sabent que no posen en perill "el més complet i correcte funcionament" de l'òrgan, ja que encara hi queden vuit integrants, la xifra mínima de membres que estableix la legalitat. Malgrat tot, Pascual Sala, president del Constitucional, va rebutjar les seves renúncies, fet pel qual hauran de continuar als seus llocs.

El comunicat dels dimissionaris -Eugeni Gay, vicepresident de l'òrgan, i els magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez- especificava que la decisió la prenien "per haver sobrepassat en més de sis mesos el mandat de renovació previst a la Constitució". El Congrés els hauria d'haver reelegit per als seus càrrecs el 7 de novembre i hauria d'haver nomenat el successor de Roberto García-Calvo, que va morir el maig de 2008.

Gay va explicar en els cinc folis que conformaven la seva carta de renúncia que "tenia la sensació de formar part d'un tribunal segrestat". Segons el seu parer, la pròrroga suposa "una greu disfunció" relacionada amb el "manifest incompliment per part del Senat de la seva ineludible obligació" de portar a terme el nomenament dels nous representants.

"La situació en la qual ens trobàvem i els temes sobre els quals havíem de deliberar i decidir ?exigien l'estricte i escrupolós compliment del respecte al principi del jutge predeterminat per la llei, en aquest cas per la mateixa Constitució". També els seus companys van al·ludir al text legal i van recordar la importància que es compleixin els terminis que s'hi estableixen.

La decisió final estava en mans de Sala, que va rebutjar totes les renúncies. Per això, els jutges hauran de continuar en els seus càrrecs fins que el Congrés dels Diputats els renovi, segons estableix l'article 23 de la Llei Orgànica que regula aquest òrgan (LOTC). El decret justifica la decisió en el "volum de processos constitucionals pendents" i en la necessitat de garantir "la continuïtat i estabilitat" del Constitucional.

Per part seva, els dos partits majoritaris es van culpar l'un a l'altre de la situació en què es troba l'Alt Tribunal. Mentre que per al PSOE les renúncies són un "crida al PP" perquè es decideixi a renovar el Constitucional, per als populars el "caos" de l'òrgan posa de manifest que no existeix "un lideratge necessari en el Govern".

Finalment, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que el PSOE i el PP "haurien d'avergonyir-se de ?menysprear la Constitució, i ho fan descaradament, ells que sempre tenen pretensions de donar lliçons als altres".