El PSC ha carregat aquest dimarts contra el bloqueig del PP a la renovació dels membres del Tribunal Constitucional. De fet, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha declarat que "transformar una majoria de consens en majoria de bloqueig només respon a manipular les institucions esperant a que un temps proper més favorable permeti" al PP "tenir una institució més afí a la seva ideologia". La representant del PSC ha dit que no els sorprèn la crisi en el si del Constitucional, però creu que demostra que el PP vol utilitzar una majoria que es va configurar en el seu moment com una majoria de consens i l'està utilitzant com a majoria de bloqueig.

Bonet ha avisat que no acceptaran les actituds d'uns amb els altres i creu que és el primer error dels que no creuen en les institucions. "Uns volen manipular les institucions en benefici propi i altres intenten arribar a un acord respectant el contingut de la llei que és l'obligació de renovar ja des del novembre del 2010".

Per la seva part, la portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, ha recordat al president del Congrés, José Bono, que fa mesos que hi ha pendent una iniciativa per reformar la Llei del TC amb l'objectiu de forçar la renovació dels magistrats que tenen el mandat caducat. S'ha referit a la proposta presentada per l'Entesa al Senat i per CiU que va ser aprovada a la cambra alta i remesa després a la baixa, i que està en període d'esmenes des de setembre. En roda de premsa des del Parlament, ha culpat PP i PSOE de la crisi del tribunal, ja que en fan una "utilització partidista". En el cas dels populars, ha constatat que sembla que esperin les eleccions generals per poder imposar els seus propis candidats.

Al seu parer, la dimissió presentada per tres magistrats és un "toc d'alerta" als parits majoritaris, que fa anys que tenen la renovació dels membres del TC sobre la taula, i la tenen "paralitzada". Això demostra, ha dit, la "utilització partidista i la instrumentalització que el sistema judicial està patint", amb el TC com a màxim exponent.

Camats ha recordat que els partits catalans ja van presentar una proposta al Senat per modificar la Llei del TC i evitar el que està succeint ara, i ha preguntat "com és possible que Bono doni ara 15 dies per nomenar les vacants" quan des de setembre té la possibilitat de canviar la normativa i nomenar els nous magistrats.