El primer ministre grec, el socialista Iorgos Papandreu, va anunciar que avui remodelarà l'Executiu i a continuació demanarà un vot de confiança al Parlament, després de fracassar les converses amb l'oposició per formar un Govern d'unitat nacional. "Seguiré pel mateix camí, el camí del deure, juntament amb el grup parlamentari socialista i l'Executiu", va afirmar el primer ministre sobre la seva determinació a aplicar les mesures d'austeritat que salvin al país de la fallida.

El Moviment Socialista Panhel·lènic (Pasok) compta amb una majoria absoluta de 155 escons d'un total de 300 al parlament i són necessaris 151 vots perquè el nou programa d'austeritat per valor de 78.000 milions s'aprovi i Grècia pugui seguir rebent ajuda externa. "El govern durant 20 mesos ha mantingut, amb dedicació, la batalla per salvar el país de la fallida. I estem en peu", va destacar el cap de l'Executiu.

Va afegir que va demanar a l'oposició que se sumés "a l'esforç nacional, ja que el deure és nacional i no partidista". "He tornat a presentar noves propostes als líders de tots els partits per aconseguir el necessari consens", va dir Papandreu, sense haver aconseguit el Govern d'unitat que reclamen la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari internacional(FMI).

Va acusar l'oposició majoritària conservadora de Nova Democràcia d'utilitzar les impopulars mesures d'austeritat de manera partidista "i no amb responsabilitat política i nacional", en proposar "condicions que no són acceptables, ja que mantenen el país en una contínua inestabilitat".

Nova Democràcia va condicionar el suport a un Govern d'unitat nacional a la renegociació de l'acord signat fa un any amb la UE i l'FMI, pel qual Grècia va obtenir un rescat triennal de 110.000 milions d'euros, i va voler discutir també aspectes del nou pla d'austeritat acordat amb Brussel·les i el Fons Monetari.

En conèixer-se l'oferiment de dimissió del primer ministre grec, que compta amb majoria absoluta al Parlament, l'euro va caure per sota dels 1,42 dòlars. La Borsa d'Atenes va arribar a baixar més del 3%, per tancar amb pèrdues de l'1,88 % respecte la jornada anterior.

L'exigència d'unitat i consens per aplicar les dures retallades socials prové dels creditors de Grècia, encara que els propis socis de l'Eurogrup no aconsegueixen posar-se d'acord sobre la millor forma d'ajudar Atenes per evitar la fallida.

La cura d'austeritat i les reformes no han estat suficients perquè Grècia recuperi la confiança dels mercats financers, i si el seu deute sobirà a 10 anys es vengués avui, se li exigiria un prohibitiu tipus d'interès del 18 %.

El primer ministre es va reunir amb el president, Carolos Papulias, per manifestar-li la necessitat que "tots assumeixin les seves responsabilitats".