"Evitar un mal major". Aquest és el motiu que va portar socialistes i populars a aliar-se en les votacions de la sessió constitutiva de la Junta General del principat d'Astúries (JGPA) per proclamar president Fernando Goñi (PP). L'autor de les declaracions és Fernando Lastra (PSOE), que va afirmar que les dues formacions van preferir unir-se abans que arribar a un acord amb el Foro Asturias (FAC), el partit més votat de l'autonomia, que havia obtingut 16 diputats. No obstant això, els 15 del PSOE més els 10 del PP suposen una majoria absoluta a l'òrgan, de 45 escons. IU-Verds també surt perjudicada i es queda fora de la Mesa.

Moments abans del Ple, Lastra afirmava que l'objectiu de la unió era evitar un "mal major". Tots dos volien bloquejar que el FAC es fes amb el lloc; de fet, el socialista va justificar la seva decisió, una vegada presa: "No teníem una altra opció".

El pitjor parat va ser Francisco Álvarez-Cascos, president de FAC. "Ha estat autoderrotat per voler imposar, ha estat víctima de la seva manera d'actuar, i no creguin que no m'alegro d'això", va explicar Lastra. El diputat va criticar "l'actitud agressiva, amb contínues insolències" de l'expopular i la del seu partit, format per "uns senyors que ni s'entenen ni volen entendre's amb ningú".

Per part seva, Enrique Álvarez Sostres (FAC) va afirmar que la unió entre aquestes formacions el porta a pensar que tenen un acord que "està viu i en plena activitat". D'aquesta manera, va acusar el PP i el PSOE d'haver fet un pacte de "mútua permissivitat" en casos de suposada corrupció, com el de Vila Magdalena i l'Operació Marea.

En un altre ordre de coses, José Ramón Bauzá (PP) va ser proclamat president les Illes Balears en la segona jornada del debat d'investidura al Parlament. Bauzá va anunciar davant el ple que el seu nou Govern tindrà una vicepresidència econòmica, sis conselleries i 31 direccions generals -davant de les 13 conselleries i 66 direccions generals amb les quals va començar l'actual legislatura-, fet que suposarà un estalvi de 26 milions d'euros en 4 anys.

Pel que fa a Navarra, Bildu va entrar a la Mesa del Parlament. Dels cinc membres de la Mesa, la Presidència recaurà en UPN, el PSN es queda amb dos càrrecs, i NaBai i Bildu amb un cadascun. La votació per elegir els membres de la Mesa va escenificar el pacte entre UPN i els socialistes, que va suposar que el PP es quedi sense lloc. La clau per a l'entrada de la coalició abertzale va ser Esquerra-Ezkerra, que va votar pel candidat de Bildu.

Finalment, Unió Progrés i Democràcia (UPyD) va expulsar i exigir l'acta a cinc regidors electes per pactar amb altres partits en contra de la decisió expressa d'aquesta formació i per trencar el seu compromís amb els ciutadans que els van votar.