L'etarra Iñaki Domínguez Atxalandabaso ha estat detingut a França, ha informat el Ministeri de l'Interior. Nascut el 29 de juny del 1975 a Guernica, va ser detingut dijous per agents de duanes quan viatjava en tren per França a Modane. L'etarra portava una maleta plena dels components electrònics que s'utilitzen en la fabricació i activació d'artefactes explosius. Domínguez Atxalandabaso portava una maleta amb set bosses de plàstic transparent que contenien components electrònics-circuits impresos, resistències, díodes, cables, fitxes electròniques, etc-que la banda terrorista sol emprar per a la fabricació i l'activació d'artefactes explosius.

El detingut, que no obstant això no portava material explosiu i tampoc anava armat, també tenia en el seu poder tubs de neó ultraviolats i diverses antenes marca PROXEK i DIAMOND de 30 centímetres de llarg de color negre.

Atxalandabaso, que tenia una ordre de recerca internacional, va ser un dels sis membres de la banda als quals el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va processar el març de 2010 en la causa que investiga els possibles vincles entre ETA i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC).

El Ministeri de l'Interior informa que el detingut viatjava en un tren procedent de Milans (Itàlia) que es dirigia a París, i portava documentació falsa, material electrònic i documents. La policia francesa el va detenir a Modane i va comprovar la seva identitat amb les empremtes dactilars.

En el moment de la detenció, l'etarra portava tres DNI falsificats, una maleta que portava set bosses de plàstic transparent amb diversos components electrònics, i centenars de circuits electrònics, resistències, iodes, cables, circuïts impresos i fitxes electròniques.

A més, Iñaki Domínguez Atxalandabaso portava 2.000 euros en efectiu i 500 dòlars, un disc dur extern, dos dispositius de memòria USB i una targeta Micro-SD que la policia està analitzant. Tubs de neó ultravioletes, antenes Proxek i Daimons de 30 centímetres de llarg també estaven a l'equipatge.

Contra l'etarra, hi ha quatre ordres. Una de recerca, detenció ingrés a presó del juny del 2005, de l'Audiència Nacional per col·laboració amb banda armada, i una ordre europea de detenció i entrega del mateix juny del 2005. A més, el maig del 2007 es va dictar una ordre per esbrinar el seu parador dictada pel l'Audiència Provincial de Bilbao, i el març del 2010 una ordre europea de detenció i lliurament de l'Audiència Nacional.