La nova Constitució marroquina eliminarà part de les competències que fins ara tenia el rei, que ja no podrà dissoldre de manera unilateral el Parlament, però al mateix temps li permet conservar part del pes que té, de manera que liderarà el nou Consell de Seguretat Suprem i seguirà sent la màxima autoritat religiosa, segons el text de les reformes a què ha tingut accés Reuters. El referèndum sobre la nova Constitució es farà el proper 1 de juliol.

Segons aquesta nova Constitució, el rei dóna més poder al Parlament. Mohamed VI ja no podrà dissoldre aquest òrgan sense consultar abans amb el nou Tribunal Constitucional, per al qual el monarca podrà nomenar la meitat dels seus magistrats. El primer ministre també serà designat pel rei, encara que el text especifica que sempre sortirà del partit més votat en unes eleccions.

El rei delega el primer ministre, amb la condició de discussions prèvies, competències en la designació dels governadors provincials o ambaixadors.

El Consell de Ministres del Marroc, presidit pel rei Mohamed VI, ha aprovat aquest divendres aquests canvis, unes hores abans que el monarca present els principals canvis en un discurs a la nació que serà transmès per ràdio i televisió. A més, els mitjans de comunicació marroquins donen per fet que convocarà un referèndum sobre el text que podria celebrar-se, segons fonts diplomàtiques marroquines, l'1 o el 7 de juliol.

Segons algunes filtracions a la premsa, la reforma proposa eliminar la referència a què el monarca és una figura "sagrada", encara que mantindria que és "inviolable". També es planteja que només pugui emetre decrets reals en l'àmbit religiós, de manera que la resta de lleis emanarien del Parlament.

Mohamed VI va obrir al març un període de consultes amb partits polítics, sindicats i societat civil per promoure una reforma constitucional amb la qual confia posar fi al creixent malestar social. Marroc ha patit en els últims mesos les seves grans protestes contra el sistema en diverses dècades, si bé no han tingut el pes de les registrades en països de l'entorn com Tunísia, Egipte o Líbia.