La Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha suspès l'operació de neteja destinada a descontaminar les piscines d'aigua radioactiva de la central nuclear de Fukushima-1 a causa de l'inesperat increment dels nivells de radiació, segons ha informat la mateixa companyia.

"El nivell de radiació en una màquina dissenyada per absorbir cesi ha augmentat més de pressa del que esperaven les nostres projeccions inicials", ha assenyalat un portaveu de TEPCO. El pla de neteja havia començat aquest divendres després de ser endarrerit diverses vegades a causa de problemes tècnics.

Fonts oficials de la companyia havien informat que diverses piscines d'aigua radioactiva corrien el perill de veure's superades i vessar el seu contingut al mar en menys d'una setmana si no se'n prenien accions urgents.

Des de fa mesos els operaris vessen unes 500 tones d'aigua per refredar els reactors de la central i evitar una nova emissió de partícules radioactives a l'atmosfera. Tot i això, aquest sistema ha fet que l'aigua contaminada s'acumuli en la mateixa proporció.

Abans d'estudiar l'opció de netejar l'aigua, les autoritats japoneses van abocar unes 10.000 tones de líquid radioactiu a l'oceà Pacífic, el que va suscitar les crítiques de la Xina i Corea del Sud pels possibles danys a la fauna i flora marines.