Si a Líbia Moamar al-Gadafi compta amb el suport de la seva tribu natal, la Gadafa, que el protegeix d'una ofensiva més ferma dels rebels concentrats a la Cirenaica, el president iemenita Ali Abdallah al-Saleh no pot dir el mateix dels seus. És precisament el cap de la seva tribu qui es va aixecar en armes i dóna suport als opositors al règim.

El seu pare era el líder de la tribu a la qual pertany Saleh, quan el president iemenita va accedir al càrrec, i va ser lleial a la seva persona fins a la seva mort, l'any 2008. El seu germà Hamid va sonar freqüentment com a successor del dictador, però el xeic Sadeq al Ahmar va ser escollit per heretar la direcció de la federació tribal dels Hashid. Des de 1993, Al Ahmar es membre de la Cambra de Representants del Iemen, totalment controlada per Saleh.

Tot i això, a l'inici de les revoltes populars, el xeic -un autèntic senyor de la guerra- va dimitir del seu càrrec al Govern de Sanà i ara s'ha erigit com el salvador del poble iemenita. Ha posat les seves forces i arsenals al servei dels manifestants opositors.

Al Ahmar assegura que el seu interès en aquest principi de guerra civil que viu el país es només el del poble, però el seu lideratge en la lluita contra Saleh li pot acabar proporcionant la presidència de la república. Això sí, oficialment dóna suport a la convocatòria d'unes eleccions democràtiques després de l'eventual caiguda del dictador iemenita.

Sadeq i els seus nou germans s'enfronten a una ordre de crida i cerca emesa pel Govern de Sanà, que els acusa de traició, si bé aquesta es una eventualitat que no els preocupa. Un grup d'homes armats dels Hashid va ocupar durant unes hores la ciutat de Taiz, la segona del Iemen amb un milió d'habitants i mantenen les seves línies a la capital.

"Cap tipus de mediació funcionarà amb Ali Abdallah al-Saleh. És un mentider, mentider, mentider", va assegurar fa dies Al Ahmar al diari britànic The Guardian.

Sadeq al Ahmar es un home de món. Va estudiar primària i secundària a Egipte. Passats els anys el seu pare el va enviar als Estats Units, on va romandre des de 1982 fins el 1987, quan va obtenir la seva llicència per pilotar petits avions civils, segons va informar la cadena catarí Al Jazeera. Després d'aquesta experiència va tornar al Iemen.