Els dos militars espanyols que van resultar ferits de més gravetat en l'atemptat de dissabte contra un blindat a l'Afganistan estan estables dins de la serietat del seu estat, mentre que els altres tres ferits, dos soldats i un intèrpret, evolucionen favorablement de les seves lesions.

Segons va informar ahir el Ministeri de Defensa, el tinent A.G.B. i la soldat J.G.L., qui conduïa el blindat, presenten "un quadre estable dins de la gravetat". La soldat, nascuda a Talavera de la Reina (Toledo) va patir ahir l'amputació d'una cama i després va ser traslladada a l'hospital Role 3 de Kandahar per rebre tractament oftamològic per una lesió ocular. El tinent, per la seva banda, és a l'hospital Role 2 d'Herat, gestionat per forces espanyoles.

Els altres dos militars ferits i l'intèrpret que els acompanyava "evolucionen favorablement", i encara continuen ingressats a l'hospital Role 2 d'Herat.

D'entre ells, el soldat A.Q.S. va ser intervingut de ferides i fractura en una cama, mentre que el soldat I.M.I. i l'intèrpret van patir contusions de menor gravetat.

El blindat de tipus Linx en què viatjaven els quatre militars i l'intèrpret formava part d'una patrulla de reconeixement de la ruta Lithium, una via de comunicació estratègica que uneix la capital, Qala i Naw, amb Bala Murghab, al nord de la província de Bagdhis.

Una alta càrrega d'explosiu

La ministra de Defensa de l'estat espanyol, Carme Chacón, va assegurar ahir que l'atemptat patit dissabte pels militars espanyols a l'Afganistan va ser provocat per un dels artefactes amb més explosiu que "haguem suportat mai".

Chacón va fer aquestes declaracions un dia després de l'atac contra les tropes espanyoles en què van resultar ferits quatre militars i un intèrpret.

La ministra va indicar, en relació a el vehicle en què viatjaven els militars, que el Govern ha fet "un gran esforç" per incorporar els millors vehicles blindats del mercat a l'exèrcit espanyol des de març de 2010.

Els militars que van patir l'atemptat viatjaven en el moment de l'explosió en un vehicle blindat Linx espanyol que formava part d'una patrulla de reconeixement de la ruta Lithium. Des de l'any passat, les tropes espanyoles operen a l'Afganistan només amb els nous blindats RG-31 i amb els blindats mitjans Linx.

Tots dos vehicles, que van ?subs?tituir als antics BMR, són "els millors" contra mines i contra aquest tipus d'artefactes explosius improvisats que es poden trobar al mercat, segons la ministra.

En referència a l'estat dels ferits, la ministra va dir que les notícies eren positives tot i la gravetat i va comentar que el tinent i la soldat es troben ja a l'hospital d'Herat, després que la militar fos intervinguda d'una lesió ocular a l'hospital de Kandahar.

L'artefacte estava enterrat a la carretera, va comentar Chacón. "No l'havien posat per a un contingent o un altre, és igual la nacionalitat, els insurgents i els talibans intenten controlar una carretera estratègica".

La ministra va assegurar, en aquest sentit, que "els artefactes explosius improvisats són l'amenaça més granque tenen totes les tropes, no només l'espanyola" i va dir que "en vista dels danys ocasionats al vehicle, la quantitat d'explosiu era molt més gran que la que ha patit mai el contingent espanyol".

D'altra banda, no va concretar cap data per al final de la missió afganesa, i va dir que tot i que estan a "l'etapa final de la missió, se?gueix sent dura i perillosa, com es demostra cada dia".

Fa un parell d'anys, va declarar la ministra Chacón, el Govern va prendre la determinació de concentrar tots els esforços "no només en el desenvolupament i la construcció, sinó en deixar-li els instruments d'autoritat al govern de l'Afganistan".