El Ple del Congrés decidirà aquest dimarts si pren en consideració una proposició de llei de CiU que pretén reformar Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (TC) perquè els seus magistrats cessin automàticament si romanen més de sis mesos en funcions, amb l'objectiu de forçar així la seva substitució.

El debat per a la reforma de la Llei Orgànica del TC que proposa CiU, es produirà una setmana després que tres membres d'aquest tribunal -el seu vicepresident Eugeni Gay i els magistrats Javier Delgado i Elisa Pérez Vera- dimitissin del càrrec en què estan en funcions des de novembre del 2010.

La renúncia, però, no va ser acceptada pel seu president, Pascual Sala, qui explicava que adoptava aquesta decisió, "sense perjudici de fer novament present, en aquest cas al Congrés dels Diputats, la necessitat d'observança dels terminis de renovació constitucional i legalment establerts ".

Segons la reforma proposada pels nacionalistes catalans, amb la fixació d'un límit temporal a aquest mandat s'evitarien situacions de crisi com la que en l'actualitat pateix el Tribunal Constitucional, que a més d'estar a l'espera de renovar a aquests tres magistrats té encara pendent cobrir la vacant deixada per Roberto García Calvo, mort el maig de 2008.

CiU recorda en la seva proposició de llei que la Constitució preveu la designació dels membres del Tribunal Constitucional per un període de nou anys "per evitar, si més no formalment, una vinculació immediata entre la majoria parlamentària i la composició" l'alt tribunal.

Atès que en la pràctica, "les mateixes majories qualificades que haurien de garantir un ampli compromís parlamentari poden arribar a bloquejar la renovació", CiU pretén amb aquesta modificació "evitar la pròrroga tàcita del mandat" dels magistrats quan "persisteixi el desacord polític".

La situació de bloqueig actual ha derivat, segons el parer del grup parlamentari català, en "una profunda crisi de funcionament" del Tribunal Constitucional que "està afectant molt greument a la seva credibilitat".

Per això, el seu principal proposta és limitar a un període màxim de sis mesos el temps que els membres del TC poden romandre en funcions i que, transcorregut aquest termini, els magistrats pendents de renovació no puguin adoptar acords en el ple o en les sales de les que formin part.

Una altra de les modificacions que planteja CiU és una nova redacció de l'article 34 en el qual figuri que el Tribunal Constitucional té un termini de sis mesos per resoldre els recursos d'inconstitucionalitat contra les reformes d'Estatuts d'Autonomia, i, de no dictar sentència en aquest termini, s'entendria per desestimat.