El Congrés ha avalat aquest dilluns amb el suport de tots els grups, excepte el rebuig d'IU i l'abstenció d'UPyD, la pròrroga indefinida de la participació espanyola en l'operació internacional a Líbia, que comporta un cost mensual de 14,4 milions d'euros.

Les ministres d'Exteriors, Trinidad Jiménez, i de Defensa, Carme Chacón, han demanat davant la comissió conjunta Defensa-Exteriors del Congrés l'autorització per mantenir la presència espanyola a Líbia de forma indefinida i en els mateixos termes que fins ara.

Després de més de tres hores i mitja de debat en la Comissió Conjunta, la Comissió de Defensa l'ha aprovat per 36 vots a favor (PSOE, PP, CiU i PNB), cap en contra i una abstenció (Rosa Díez, d'UPyD). El diputat d'IU, Gaspar Llamazares, s'ha negat a votar i no ha ocupat el seu escó en el moment de la votació.

La resta dels grups, excepte el PSOE, han donat suport amb matisos, manifestant la seva preocupació per l'evolució del conflicte.

Una despesa de 14,4 milions al mes

El cost de la participació espanyola ha estat fins ara de 43 milions d'euros i la pròrroga indefinida comportarà una despesa mensual d'uns 14,4 milions d'euros, segons ha revelat la ministra de Defensa, Carme Chacón.

Chacón ha reiterat el compromís de l´Estat espanyol amb la missió a Líbia i ha reclamat a l'OTAN que extremi les precaucions i eviti víctimes civils en les seves accions. En aquest sentit, ha concretat que l´Estat seguirà en l'operació de l'OTAN el temps que sigui necessari i fins que s'aconsegueixi l'alto el foc, la retirada de les forces militars del règim de Gaddafi i es garanteixi l'accés de l'ajuda humanitària a la població.

D'altra banda, Jiménez ha afirmat que l´Estat espanyol seguirà a Líbia mentre el règim de Gaddafi segueixi sent una "amenaça" per al poble libi i la regió. "Estarem tot el temps que faci falta", ha asseverat Jiménez, que, no obstant, ha apuntat que la solució al conflicte "ha de venir des de dins de Líbia" i "no ha de ser només militar, sinó fonamentalment política".

Ha remarcat que hi ha raons per continuar participant en una missió "legal, legítima i necessària" per protegir la població civil, com a l'Afganistan.

Igual que Chacón, la titular d'Exteriors ha negat que les fites de la missió hagin canviat, després que alguns grups hagin criticat que l'objectiu encobert sigui enderrocar a Gaddafi.

Jiménez ha subratllat que la pressió militar, diplomàtica i econòmica ha portat al règim de Trípoli a estar cada dia "més aïllat i debilitat".

Segons la seva opinió, de posar fi a la missió militar, no assortiria efecte les gestions per intentar que Gaddafi deixi el poder i permeti al Consell Nacional de Transició, l'òrgan que agrupa els rebels, liderar la reconciliació.