La comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou, advoca per la promoció de la "riquesa de les llengües" a la Unió Europea, però reitera que és l'estat espanyol qui ha de demanar l'oficialitat del català davant del Consell Europeu, que hauria d'aprovar la qüestió per unanimitat perquè tirés endavant. En declaracions a l'ACN, Vassiliou ha declinat donar la seva opinió sobre la reclamació que han fet quatre eurodiputats catalans al govern espanyol, perquè sol·liciti l'oficialitat del català aprofitant les negociacions d'adhesió de Croàcia. Això sí, la comissària ha recordat: "Tenim 23 llengües oficials i són les 23 que han demanat els estats que fossin reconegudes".

"No em toca a mi expressar una opinió sobre aquest tema", ha dit Vassiliou preguntada per la petició dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) i Maria Badia (PSC), que demanen al govern espanyol que, si cal, condicioni l'oficialitat del croat a la del català quan el Consell Europeu voti l'oficialitat de l'idioma de Croàcia.

Tot i que la comissària xipriota és una defensora de la promoció del multilingüisme, al·lega que no és matèria de la Comissió canviar la política lingüística, sinó que "és cosa del govern espanyol elevar aquesta qüestió al Consell Europeu. I és cosa del Consell Europeu acceptar amb unanimitat o refusar aquesta proposta".

De la seva banda, Tremosa, Junqueras, Romeva i Badia consideren que l'adhesió del país balcànic és una oportunitat que Catalunya no pot deixar perdre per lluitar per l'oficialitat del català a la UE. Per permetre l'ingrés del país balcànic, cal esmenar el Tractat de la Unió Europea per declarar el croat llengua de tractat, així com reformar el Reglament del Consell sobre el règim lingüístic per afegir-hi també el croat.

I "com que l'oficialitat tant del català com del croat requereixen la unanimitat al Consell", els eurodiputats catalans insten el govern espanyol "a condicionar, si calgués, l'oficialitat d'una de les llengües a la de l'altra", reclama el manifest que van entregar divendres passat a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. El text també exigeix a a l'estat espanyol que defensi "els drets de la ciutadania dels catalans amb la mateixa intensitat que els de la resta d'habitants de l'estat espanyol" i a l'executiu català que "insti el govern espanyol a sol·licitar l'oficialitat del català a la Unió".