"Comprometre's significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa dir, en contra del determinisme històric, que hi ha alguna cosa per inventar. És el contrari del derrotisme i la resignació". Amb aquestes paraules i després de l'èxit d'Indigneu-vos!', del qual se n'han venut 25.000 exemplars en català i 450.000 en castellà, Stéphane Hessel (Berlín, 1917) torna a la càrrega amb 'Comprometeu-vos! Ja no n'hi ha prou amb indignar-se' (Destino) en què insta els 'indignats' d'arreu del món a fer una passa més. En aquesta ocasió, però, no es tracta d'un manifest, sinó d'una conversa amb el jove activista Gilles Vanderpooten que aquest dimarts sortirà a la venda en castellà i un dia més tard en català.

Va néixer al Berlín del 1917, però des dels set anys Stéphane Hessel ha viscut a París. Just quan començava els estudis superiors, a l'any 39, va ser mobilitzat i dos anys després es va unir a la resistència francesa i, a Londres, a la França Lliure del general De Gaulle.

Empresonat per la Gestapo al 1944 i escapat de la mort al camp de concentració de Buchenwald, Stéphane Hessel ha saltat als aparadors de totes les llibreries als seus 94 anys amb el manifest 'Indigneu-vos!' (Destino), un text que animava els joves a reaccionar davant aquesta crisi global i que en poques setmanes es va posicionar en els primers llocs de les vendes de no-ficció.

Les seves paraules van calar profundament en la consciència dels joves que el passat 15 de maig van sortir al carrer per mostrar el seu descontentament amb el sistema polític i econòmic i que aquest passat diumenge van treure milers de persones al carrer sota el lema 'El carrer és nostre, no pagarem la seva crisi'. Considerat una de les icones de l'anomenat moviment dels 'indignats', ara Héssel llença un nou crit: 'Comprometeu-vos!' (Destino).

Aquest cop, però, el veterà diplomàtic no publica un manifest, sinó una sèrie d'entrevistes amb el jove activista Gilles Vanderpooten en les què demana un pas més als indignats: el compromís per canviar les coses. "No n'hi ha prou amb indignar-se davant la injustícia del món, com si es tractés d'un vast panorama... La injustícia es presenta davant la meva porta, ara, de manera immediata", diu Héssel en el nou volum.

Acabada la segona guerra mundial, Hessel va començar una carrera diplomàtica que el va portar a col·laborar amb les Nacions Unides i a participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans. Ara, tot i estar retirat, segueix al peu del canó d'aquesta revolta pacífica.