El Consell de Ministres aprovarà aquest divendres el sostre de despesa per al 2012, com a primer pas a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) del pròxim any, amb una retallada de la despesa dels ministeris que podria rondar el 10% enfront del 15 % que es va plantejar l'any passat, segons fonts de l'Executiu.

Un cop aprovat el sostre de despesa, el Consell de Ministres ha de remetre a la Cambra Baixa i aquesta al Senat, que els haurà de retornar de nou al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

El sostre de despesa podria incloure, a més, una forta retallada de la despesa no financera, ja que el govern espanyol ha de reduir el dèficit estatal des del 4,8% que espera el 2011 al 3,2% que s'ha fixat per a l'any que ve, el que suposa una retallada d'uns 16.000 milions.

L'any passat, el l´executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va plantejar un sostre de despesa de 122.256.000 -150.056.000 abans de les transferències a les comunitats autònomes -, el que va representar una caiguda del 7,7% sobre el pressupost inicial de 2010, que va ascendir a 132.442.000 d'euros.

Tot i això, la vicepresidenta segona i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ja ha negat que la retallada hagi de ser del 8,5% com ha sortit en alguns mitjans i ha assegurat que, en qualsevol cas, serà molt menor.

Si el govern central aconsegueix el vistiplau del Parlament, començarà a elaborar els últims pressupostos de Zapatero i d'aquesta legislatura, marcada per la crisi econòmica, la desconfiança dels mercats i l'esgotament del govern socialista, que s'ha vist obligat a retallar la despesa i a pujar els impostos per contenir la crisi.

De fet, l'any passat, el Departament dirigit per Salgado va plantejar els comptes més austers des que ocupa el poder, amb una pujada de l'IRPF a les rendes més altes i un increment de la tributació a les rendes de l'estalvi, després d'haver rebaixat el sou als funcionaris i haver congelat les pensions.

Per al 2012, les xifres macroeconòmiques donen un escenari lleugerament més positiu, ja que l´Estat ja està creixent de nou, encara que l'atur segueix instal·lada en un taxa superior al 20% i el dèficit públic continua molt per sobre del 3% que demana Brussel·les per al 2013.

De fet, el saldo negatiu dels comptes s'ha convertit en la major preocupació del govern socialista davant les exigències de Brussel·les, la qual cosa podria portar l'Executiu a incloure en els últims pressupostos de Zapatero algunes de les mesures que reclamen diversos organismes, com més pujades d'impostos o noves retallades socials.

Pocs suports al PSOE

En el panorama polític, el Partit Socialista ha perdut molts suports al Parlament i força en les comunitats autònomes, després de la victòria del Partit Popular a les eleccions municipals i autonòmiques del passat 22 de maig.

En aquest escenari, l'ombra d'una rebuig majoritari als comptes públics està a sobre de l'executiu, que, en aquest cas, es veuria previsiblement obligat a avançar les eleccions generals, tal com va passar durant l'etapa de Felipe González.

Si el Congrés rebutja finalment el Pressupost de l'any 2012, l´executiu de Zapatero es veuria obligat a prorrogar el de l'any anterior, encara que això només ha passat una vegada en tot el període democràtic.