Un tribunal holandès ha indultat el polític populista Geert Wilders d'incitació a l'odi contra musulmans, en un cas que, segons la premsa, discutia també els paràmetres de la llibertat d'expressió al país. La sentència ha tingut ressò perquè considera no delictius els controvertits comentaris sobre l'Islam de Wilders -l'ha arribat a comparar amb el nazisme- i és rellevant per la importància creixent del seu partit polític, que forma coalició de govern en minoria amb el partit de dretes. El líder del Partit de la Llibertat (PVV) també va comparar l'Alcorà amb el llibre d'Adolf Hitler, 'Mein Kampf'.

Els jutges han dictaminat aquest dijous que els comentaris de Wilders eren "mal educats i condescendents", però que segons el dret holandès no són cap tipus d'ofensa criminal. Així, ha quedat absolt dels cinc càrrecs pels quals se'l processava.

"La Cort considera que les declaracions són acceptables dins el debat públic", ha afirmat el jutge a Wilders, en un procés que va començar el mes d'octubre passat, a la Cort regional d'Amsterdam.

Wilders ha respost al jutge que té "un problema amb la tradició, la cultura i la ideologia islàmiques, no amb la gent musulmana".

Wilders va formar el partit després de marxar dels liberals de dretes, l'any 2004, i des d'aleshores ha anat sumant suport de la població. Actualment és el tercer partit majoritari del país amb un 15% del suport dels votants en les darreres eleccions del 2010.