L´Estat espanyol començarà a retirar les seves tropes de l'Afganistan al llarg del proper any, de manera gradual i progressiva, han anunciat aquest dijous a Efe fonts del Ministeri de Defensa.

D'aquesta manera el govern espanyol complirà els terminis marcats per l'OTAN en la seva última cimera, celebrada a Lisboa el novembre passat, per a la retirada de les tropes internacionals de l'Afganistan.

Aquest dimecres la ministra de Defensa, Carme Chacón, ha avançat que a partir d'aquest estiu començarà la transferència d'autoritat a les forces de seguretat afganeses a la província d´Herat, de manera que el contingent espanyol que treballa en aquesta zona -uns 500 efectius-, s'agruparà amb el que està a la província de Badghis, compost per al voltant de mil soldats.

L'anunci del Ministeri de Defensa arriba just després que el president dels Estats Units, Barack Obama, anunciés que aquest mateix any tornaran 10.000 soldats nord-americans de l'Afganistan i que per al mes de setembre del 2012 hauran sortit d'aquest país 33.000 militars.

Segons les fonts de Defensa, en cap cas hi haurà replegament del contingent espanyol al llarg d'aquest any.

La transferència de l'autoritat als afganesos a Herat es desenvoluparà fins a finals d'any i el 2012 s'iniciarà el mateix procés de Badghis, on els militars espanyols concentren els seus esforços en tasques d'instrucció i capacitació.

A mesura que la policia i els militars afganesos vagin exercint les responsabilitats en matèria de seguretat, les tropes espanyoles s'aniran retirant d'aquesta província de manera progressiva, han explicat les fonts.

L'objectiu és que la transferència del comandament a les forces afganeses es completi com a molt tard el 2014, data fixada per l'OTAN per al replegament definitiu de la missió internacional.

L´Estat espanyol participa en la missió internacional d'estabilització del país des de 2002.