El conseller valencià d'Educació, Formació i Ocupació, José Císcar, ha avançat aquest dijous que continuarà amb "l'aposta pel plurilingüisme" del decret de model únic d'ensenyament trilingüe valencià-castellà-anglès anunciat pel conseller sortint, Alejandro Font de Mora. En el seu discurs posterior a rebre la cartera amb les competències d'ensenyament, el nou conseller ha assenyalat que el model "no va en detriment de cap de les llengües oficials" del País Valencià i que "afavorirà tant el valencià com el castellà". El decret que impulsa el departament compta amb l'oposició de tots els sindicats del professorat, associacions de pares i mares, sindicats d'estudiants, entitats i partits de l'oposició.

El conseller José Císcar ha rebut aquest dijous les competències en matèria d'ensenyament de mans d'Alejandro Font de Mora avançant que intentarà "seguir els camins que ell ha obert en aquesta conselleria". Císcar s'enfronta a una gran contestació de la comunitat educativa, sindicats de professorat, entitats per la llengua i partits polítics de l'oposició arran del projecte de decret de model únic trilingüe valencià-castellà-anglès.

Les crítiques arriben per la consideració que el nou model deixa l'alumnat i les famílies sense la possibilitat d'estudiar en les actuals línies en valencià i perquè, asseguren, trenca el consens aconseguit amb la Llei d'ús i ensenyament del valencià.

Entitats com Escola valenciana assenyalen que el nou model es realitza al marge dels estudis pedagògics que indiquen les línies d'ensenyament en valencià com les més adequades en favor del plurilingüisme.

Després que Font de Mora anunciés el projecte, la comunitat educativa ha convocat una massiva concentració en rebuig i una manifestació de protesta en tan sols dues setmanes.

Durant la seva primera compareixença com a conseller d'Educació, José Císcar , ha dit que el departament "ha fet una gran aposta pel plurilingüisme" i que aquesta "va a continuar, és un aposta de no va en detriment de cap de les llengües oficials, al contrari, va afavorir les nostres llengües tant el valencià com el castellà".

Císcar també s'ha referit al fet que les competències educatives estiguin en la mateixa cartera que les d'ocupació. "Ho trobe molt encertat perquè eixir ben preparats de les escoles és fonamental, perquè dóna moltes oportunitats, orientar eixos coneixements al món del treball i empresarial és importantíssim", ha dit Císcar.

El nou conseller ha dit que el gran repte de la seva conselleria és "fomentar a l'ensenyament les habilitats de presa de decisions, esperit emprenedor i la cultura de l'esforç, el sacrifici i el treball". Font de Mora demana perdó i qualifica la conselleria de "complicada"

Moments abans del traspàs de competències, el conseller sortint, Alejandro Font de Mora, ha agraït el suport del president Camps al llarg dels vuit anys al capdavant del departament.

Font de Mora, que s'ha enfrontat a una gran oposició de la comunitat educativa al llarg de vuit anys amb mesures polèmiques com l'educació per la ciutadania en anglès, la introducció del xinès i la no aplicació dels microordinadors, ha dit que Camps "ha sabut veure la necessitat de canvi en aquesta casa".

El conseller sortint ha citat una frase de Roberto Savinio dient "facis el que facis sempre t'equivocaràs i en això consisteix la solitud i jo puc dir que em puc haver equivocat però mai m'he sentit sol", ha dit.

"De vegades es prenen decisions que alguns col·lectius no els semblen bé, i aquesta és una casa en eixe sentit complicada, sempre he pensat i he actuat en conseqüència que hi ha que governar per a la majoria, però no per a la majoria del sistema educatiu, sinó de la societat" ha dit.

L'actual vicepresident primer de les Corts Valencianes ha assegurat marxat "amb satisfacció" i ha dit que els valencians consideren que el sistema educatiu és acceptable. "Tant és així que crec que no és possible aconseguir un bon resultat electoral si la gent no està conforme amb les prestacions socials", ha considerat.

El conseller sortint també ha agraït la tasca als mitjans de comunicació perquè "exerceixen una mena de control tipus fusta" i ha afegit "de vegades la fusta es nota massa pel fustigat". "Però aquí estem, malgrat tot surto pel meu propi peu", ha conclòs Font de Mora.