El Parlament Basc va reiterar el seu rebuig "més rotund" a la utilització de la tortura, dels maltractaments i de la vexació a persones detingudes, tot demanant a la Fiscalia que "s'esforci" per investigar "fins al final" les denúncies que es presentin per aquests motius. Consens i satisfacció van ser les dues paraules que més van repetir els portaveus dels grups parlamentaris PNB, PSE-EE, Aralar i UPyD, que van transaccionar en el ple de la Cambra una esmena sobre el rebuig a les tortures de detinguts. EB va avalar l'esmena en la votació, mentre que el PP i EA es van abstenir.

Així mateix, el Parlament va instar el Departament d'Interior basc a seguir incorporant als protocols d'actuació vigents mesures de prevenció i de millora suggerides per organismes internacionals, i va reclamar al Ministeri d'Interior que impulsi "en tota la seva potencialitat" la mesura 97 recollida al Pla de Drets Humans del Regne d'Espanya.

En un altre ordre de coses, el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, va advertir que,si Bildu es comporta en el dia a dia "com un complement del terror", no seguirà amb la seva activitat. A més, va assegurar que sempre ha pensat que la violència "ha d'evolucionar" cap a una expressió política que "capitalitzi aquesta tràgica pàgina" i que no tindrà un final "de pel·lícula". Jáuregui va mostrar el seu desig que el tema dels escortes "es recondueixi" i eviti que es porti a terme "una reforma legal per així garantir la seguretat dels regidors".

Finalment, el candidat de Bildu a diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano, va instar ETA i el Govern a emprendre un diàleg per superar "les conseqüències del conflicte". A més, va destacar que haurà de "fer front al patiment de totes les víctimes" i tractar "la qüestió dels presos". Garitano va ser escollit diputat general a darrera hora de la tarda. Durant la seva intervenció en el ple a les Juntes Generals, va afirmar que treballarà per a la pau, la normalització i el respecte "als drets civils i polítics".