Una ex ministra de Ruanda, Pauline Nyiramasuhuko, és la primera dona que ha estat declarada culpable de genocidi pel Tribunal Penal Internacional de Ruanda (TPIR), encarregat de jutjar les matances al país l'any 1994. El tribunal ha sentenciat Nyiramasuhuko a cadena perpètua per haver ordenat i participat en les massacres contra la població tusti en el districte de Butare, al sud de Ruanda.

La cort ha considerat que l'ex-ministra, de 65 anys, va tenir un paper en el genocidi i també en la violació de dones i nenes tutsis, juntament amb el seu fill i quatre membres del seu govern. "Nyiramasuhuko i el seu fill han estat condemnats a cadena perpètua" ha declarat el portaveu del TPIR, Danford Mpumilwa.

Els jutges del TPIR han acusat Nyiramasuhuko de formar part del govern que va prendre la decisió de crear milícies arreu del país, que tenien per missió eliminar la població tutsi el més ràpid possible.

Juntament amb el seu fill, Arsene Shalom Ntahobali, que el 1994 tot just havia complert els 20 anys, ha estat acusada d'organitzar el segrest i la violació de nenes i dones d'aquesta ètnia. Per aquest motiu, el seu fill també ha estat condemnat a cadena perpètua. Els quatre membres del govern que també estaven acusats, han rebut penes d'entre 25 anys i cadena perpètua.

Segons la premsa, Nyiramasuhuko no ha mostrat cap emoció quan se li ha llegit la sentència, tot i que durant el procés ha invocat diverses vegades la seva innocència.

Butare és un districte on hi havia una forta presència tan de hutus com de tutsis. El 1994 el governador del districte es va negar a complir les ordres del govern. Poc després, va desaparèixer i mai el van tornar a veure. Amb un nou mandatari al barri, van començar les matances.

Nyiramasuhuko també ha estat acusada de demanar l'assistència de l'exèrcit per procedir a la matança en el seu poble. El tribunal també ha considerat provat que l'ex ministra, juntament amb el seu fill, sovint forçava a la gent a despullar-se abans de portar-la amb camions cap allà on els mataven.

El judici pel genocidi de Ruanda va començar l'any 2001 i s'ha allargat durant 10 anys.