El Govern va aprovar una reducció del 3,8% en el sostre de despesa no financer dels Pressupostos Generals de l'Estat de 2012, una rebaixa que és la meitat de la que va portar a terme a l'exercici 2011, del 7,7 %. Així, el límit de despesa per als comptes de 2012 arribarà a 117.353 milions d'euros, 4.669 milions menys que en els comptes d'enguany. La previsió d'ingressos no financers de l'Estat per a 2012 és de 127.852 milions, una vegada descomptat l'import de la cessió d'impostos a comunitats autònomes i entitats locals. A més, l'Executiu calcula unes despeses de 47.157 milions, de les quals 8.875 milions corresponen a l'ajust de la comptabilitat estatal i els 38.282 milions restants al finançament de les administracions territorials.

El Govern preveu un dèficit de l'Estat central per al proper exercici de 36.657 milions, el 3,2% del Producte Interior Brut (PIB). En qualsevol cas, la vicepresidenta segona, Elena Salgado, es va mostrar confiada que els ingressos creixin entre 3.000 i 4.000 milions d'euros addicionals respecte a allò pressupostat com a conseqüència de la millora econòmica, que podria permetre les empreses anar liquidant els seus pagaments ajornats d'IVA.

Altres raons per esperar una millora dels ingressos són la lluita contra el frau i la millor gestió de la recaptació de l'Impost de Societats, principalment, segons Salgado, en allò referent a les empreses de major mida o grups empresarials. La ministra d'Economia va descartar una nova pujada d'impostos, així com una reducció dels salaris públics. Quant a la despesa dels ministeris, va incidir que la retallada en aquest àmbit serà superior al 3,8%.

Per altra banda, com a conseqüència de la liquidació d'ingressos dels anys 2008 i 2009, les comunitats autònomes rebran l'any que ve 7.900 milions d'euros. Salgado va expressar la seva confiança que es dediquin a serveis bàsics fonamentals com educació i sanitat, encara que va recordar que es tracta de la responsabilitat dels governs autonòmics.

Per part seva, les entitats locals rebran 2.300 milions, que segons la ministra d'Economia podrien ser utilitzats per reduir l'"alta morositat" que perjudica -va recordar- sobretot les pimes.

El vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va mostrar convençut que aquest sostre de despesa trobarà el suport parlamentari necessari quan es remeti al Congrés dels Diputats. Amb l'aprovació del sostre de despesa per al 2012 es dóna compliment a la llei d'estabilitat pressupostària, per la qual el Govern ha de remetre a les Corts en el primer semestre de l'any aquesta xifra amb què s'elaboren els comptes.

El coordinador d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, va explicar que el Govern ha plantejat "un objectiu" de despesa que "no és creïble", ja que es basa en un creixement econòmic que "no serà factible aconseguir l'any que ve".