La retirada completa de l'Afganistan de les tropes espanyoles ja té data. La va posar el mateix president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, després que dijous Barack Obama anunciés que 33.000 dels seus militars es retiraran abans de 2012, i dies després que Carme Chacón confirmés que el traspàs d'autoritat a la regió de Badghis, que pot durar 18 mesos, suposarà l'inici de la retirada, però sense precisar més. Zapatero va explicar que el 10 per cent dels soldats tornaran en el primer semestre de 2012, i fins al 40 per cent en els sis primers mesos de l'any següent.

El cap de l'Executiu va aprofitar la seva presència al Consell Europeu a Brussel·les per anunciar que les tropes espanyoles es retiraran completament de l'Afganistan el 2014. El replegament dels 1.500 militars espanyols que estan al país asiàtic començarà el 2012, amb la tornada a casa d'"entorn del 10 per cent dels efectius" en el primer semestre d'aquell any, i "fins a un 40 per cent" en el primer semestre de 2013, amb la "retirada completa" el 2014.

Pla avançat

Zapatero va explicar que la tornada a casa dels soldats espanyols es portarà a terme "tenint en compte l'evolució de les circumstàncies", però en tot cas es tracta d'un pla "força avançat en aquests termes". La d'ahir va ser la primera ocasió que el president del Govern va fer referència al replegament espanyol a l'Afganistan. També va ser la primera vegada que algú parlava de "retirada completa". Diverses vegades, el cap de l'Executiu ha defensat que el compromís d'Espanya al país asiàtic no es regeix per calendaris, sinó per "objectius complerts".