L'exdirigent de la formació bascofrancesa Batasuna Aurore Martin, que va sortir de la clandestinitat a mitjan juny malgrat ser objecte d'una ordre de detenció emesa per la Justícia, va reaparèixer ahir en una manifestació a Baiona.

L'acte va estar convocat en protesta pel seu mandat d'arrest i "en respecte als drets civils i polítics al País Basc", segons resava la pancarta d'inici de la manifestació, organitzada en una plaça de la localitat bascofrancesa de Baiona.

Desenes de persones van impedir dimarts passat que Martin fora detinguda, després que agents de la divisió nacional antiterrorista de la Policia Judicial es presentessin en l'apartament en el qual es trobava a Baiona al costat d'un reduït grup de periodistes. Després d'aquest intent de detenció, la militant independentista, de 32 anys, va ser rebuda ahir amb aplaudiments i va declarar que, malgrat que creu que serà arrestada, "la batalla política ha estat guanyada". Martin va arribar envoltada d'unes cinquanta persones i es va unir als centenars de manifestants congregats a la plaça, entre els quals hi havia militants de Batasuna i càrrecs electes bascofrancesos.

El ministre francès de l'Interior, Claude Guéant, va subratllar aquesta setmana que la dona és objecte d'aquest mandat d'arrest, "que la Policia francesa té el deure d'executar-ho i que serà aplicat".

Antiga component de la taula nacional de Batasuna, Martin havia de ser lliurada a Espanya segons un dictamen definitiu del Tribunal Suprem de França per ser jutjada en relació amb les seves activitats entre 2005 i 2008 a Batasuna en territori espanyol.

L'ordre es va emetre l'octubre de 2010, després que no es presentés en la comissaria com havia de fer per trobar-se sota control judicial.