UGT del Pais Valencià va fer públic divendres que els més de mil treballadors de l'Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats (Ivadis) no han cobrat la nòmina de juny ni la paga extra d'aquest mes com sí ho han fet la resta de treballadors de la Generalitat Valenciana. Per la seva part, també EUPV va criticar l'impagament de la nòmina del personal del Servef (Servei Valencià de Treball i Formació), més de 1.500 empleats, el mateix dia que la resta de treballadors de l'Administració, i va considerar que és un fet que genera "alarma entre els treballadors d'un servei públic bàsic per a l'atenció a les 600.000 persones desocupades" de la Comunitat Valenciana.

Segons UGT-PV, davant aquesta situació va requerir al Servef que s'informés de la situació i la resposta va ser que no s'han fet efectives les pagues en la data prevista perquè Hisenda "no ho ha pogut autoritzar", tal com ha ocorregut en el cas dels treballadors del Ivadis, un organisme que "no té fons perquè la Generalitat ho té abandonat", segons el sindicat.

Per això, va exigir de manera "immediata" tant al Servef com la Conselleria d'Hisenda que "donin explicacions i solucionin de manera immediata aquesta greu situació". "No es pot entendre que el pagament del capítol 1 previst en els pressupostos de la Generalitat per al 2011 no es compleixi; l'únic que ens donaria una explicació d'això és que la Generalitat està tenint seriosos problemes per pagar", van precisar fonts d'UGT.

Així, UGT alerta que aquesta situació va provocar divendres "un gran malestar entre els treballadors, ja que els dies de pagament de nòmina estan publicats i fixats, per la qual cosa la gent fa els seus plans i previsions".

En qualsevol cas, van explicar que si demà la situació no s'hagués solucionat, "caldrà prendre mesures, perquè és una cosa que és innegable i és el dret a percebre la nòmina, i la Generalitat no pot fer-li això a milers de treballadors quan es gasta els diners en altres coses banals".

Els treballadors del Servef van rebre divendres una circular interna per tranquil·litzar-los. A la mateixa s'anunciava que el cobrament de la paga extra i la nòmina de juny s'efectuaria aquesta propera setmana. Fonts consultades pel diari Levante van apuntar que l'ingrés no es va produir a falta de liquiditat en tresoreria i que el retard serà més gran en els empleats de l'Ivadis, ja que Hisenda deu primer ingressar la partida econòmica conseqüent en la Conselleria de Benestar Social, a la qual està adscrit l'Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats.

El tema, a les Corts

El portaveu adjunt en les Corts d'Esquerra Unida del País Valencià, Ignacio Blanco, va manifestar divendres que el seu grup estava preparant una bateria de preguntes per conèixer l'abast del retard en el pagament de les nòmines. "Volem que contestin si està en perill el sou dels treballadors que depenen de la Generalitat i si és un problema de fons de tresoreria o de gestió", va apuntar Blanco.