El Senat de Nova York va aprovar ahir, després d'una setmana de tenses negociacions, la legalització dels matrimonis entre persones del mateix sexe, convertint-se així aquest estat en el sisè dels Estats Units que permet aquestes unions.

La legislació va ser aprovada per 33 vots a favor i 29 en contra, durant una tensa votació en la qual senadors demòcrates i republicans van explicar el seu vot, mentre a l'exterior de la cambra esperaven partidaris i detractors de la mesura.

Amb aquest vot, considerat com "històric" per les organitzacions defensores dels drets dels homosexuals, Nova York es converteix en l'estat més important i amb més població entre els altres dels Estats Units amb lleis similars.

El vot definitiu a favor va correspondre al republicà Stephen Saland, que va fer una emotiva explicació del seu vot i va assenyalar als legisladors que arribar fins a aquesta posició l'havia obligat a fer "un viatge interior", en el que havia conclòs a favor de la igualtat.

"El correcte és tractar a totes les persones amb igualtat i aquesta igualtat inclou al matrimoni", va assenyalar Saland, que va indicar als legisladors que el seu vot era "de consciència. Estic en pau amb el meu vot, ha estat una lluita i un extraordinari procés de decisió".

Con en el passat, el senador republicà, Mark Grisanti, va expressar la seva opinió favorable a la iniciativa, amb el que la legislació proposta pel governador de Nova York, el demòcrata Andrew Cuomo, va aconseguir la majoria.

Entre les files demòcrates la legislació ha comptat amb la negativa en totes les ocasions que ha estat proposada del senador demòcrata pel Bronx, el reverend Rubén Díaz, que ahir durant l'explicació de vot va assenyalar la seva posició en contra. Pero el seu company de partit, el senador Gustavo Rivera, va dir després de la votació sentir-se "orgullós que Nova York hagi enviat el missatge alt i clar que no tolera la desigualtat".

La llei, proposdaa la setmana passada per Cuomo i aprovada ja per l'Assemblea Legislativa, controlada pels demòcrates, necessitava un mínim de 32 dels 62 vots del Senat, de majoria republicana, per ser aprovada.

"Em sento increïblement orgullós de ser novaiorquès. L'estat que va iniciar els moviments nacionals en Seneca Falls i Stonewall ha fet un pas històric per garantir la igualtat per a cada individu, homosexuals i heterosexuals", va assenyalar el Defensor del Poble de Nova York, Bill de Blasio.

L'aprovació d'aquesta mesura, que ja va tenir el vistiplau el 2009 per l'Assemblea Legislativa de l'estat, però no havia obtingut la llum verd del Senat, ha hagut de superar l'escull dels temors d'alguns republicans indecisos sobre la protecció a les institucions religioses per evitar que rebin demandes en el futur per oposar-se a celebrar aquest tipus d'unions.

La posició feta pública dijous a Nova York pel president Barack Obama, a favor de la igualtat entre les parelles ha suposat un suport definitiu per a la mesura.

La presidenta del Consell de la ciutat de Nova York, Christine Quinn, va indicar que la votació representava "una enorme victòria no només per a la comunitat novaiorquesa de lesbianes, gais, bisexuals i transgénere (LGTB), sinó també per a tots els novaiorquesos i per a tot el país".

Les unions de fet eren ja legals a la ciutat de Nova York i San Francisco, de la mateixa manera que en altres poblacions dels estats de Califòrnia, Colorado, Hawaii, Maine, Maryland, Nova Jersey, Ohio, Oregon, Wisconsin i Washington.