El vicepresident primer i candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, va plantejar ahir la conveniència de debatre sobre el paper de les diputacions en l'actual marc administratiu, amb vista a fomentar una "transformació" d'aquestes institucions per evitar duplicitats i centrar les seves funcions en el suport als petits municipis.

Així ho va transmetre Rubalcaba durant la seva intervenció en una trobada amb alcaldes i regidors socialistes en municipis amb més de 40.000 habitants a la seu socialista del carrer Ferraz, on va estar acompanyat també pel secretari d'Organització del PSOE, Marcelino Iglesias.

El candidat socialista a la Presidència del Govern va abordar el debat obert sobre el paper d'aquestes institucions per comentar que la pregunta sobre l'existència o no de les diputacions "no porta a cap lloc" sinó que el correcte és preguntar-se per a què serveixen les diputacions, en referència a la necessitat de definir les seves funcions competencials per evitar casos de duplicitats amb ajuntaments o comunitats autònomes. En aquest sentit, el vicepresident del Govern va dir que en el cas de les diputacions de règim general es dóna una situació "ben peculiar" perquè en aquests territoris es despleguen fins a quatre administracions -ajuntaments, diputació, comunitat autònoma i administració central-. "Sona una mica extrany", va dir després.

No obstant això, durant la seva intervenció va defensar la labor que té aquestes institucions per aportar determinats serveis a petits municipis que per si mateix no serien capaços de desplegar. "Si és per això sí serveixen, però si les diputacions són ajuntaments grans o comunitats petites llavors no. Si dupliquem llavors no", va comentar Rubalcaba per tornar a incidir en la necessitat de transformar el seu paper dins de l'aparell institucional perquè, de no s'així, la gent es preguntarà "per a què serveixen".

D'altra banda, Rubalcaba va manifestar que és conscient que els ajuntaments actualment estan passant per dificultats financeres i va comentar, per tant, que el sostre de despesa pressupostari aprovat divendres pel consell de ministres aporta 2.300 milions addicionals per als consistoris.

Sobre això, Rubalcaba va exhortar als representants municipals que dediquin aquesta partida addicional per pagar "més ràpidament" a les empreses proveïdores de l'administració i facin un "esforç" en "prioritzar" la despesa en aquesta direcció, atès que aquestes empreses en molts casos són Pimes que "ho estan passant malament".

Crida a l'austeritat

Rubalcaba també va transmetre als representants municipals del PSOE que "cal ser austers" i va apuntar que aquesta actitud també engloba "gestos i comportaments", sobretot en el cas dels ajuntaments per la proximitat d'aquestes institucions amb la ciutadania. "Ser austers significa ser-ho i semblar-ho", va apuntar.

Malgrat això, el vicepresident primer del Govern va advertir que, "al crit" de l'austeritat, "alguns volen amagar polítiques regressiva" en serveis socials, per afegir que en aquest aspecte les administracions no poden ser "mesquines" i defensar la compatibilitat de la despesa social amb mesures d'estalvi en les institucions.

A més, va instar a abordar el problema de l'ocupació a nivell municipal tant des de les responsabilitats de govern com en l'oposició. Sobre aquest últim cas, Rubalcaba va afirmar que els socialistan tindran "la mà estesa" sobre mesures que generin ocupació i va dir que es pot col·laborar amb les alcaldies en matèria d'ocupació, com a exemple de l'oposició "responsable" que defensa el PSOE.

Finalment, també va fer una crida als dirigents municipals socialistes per "deixar de donar-li voltes" sobre el que ha passat en les últimes eleccions municipals i "no perdre ni un minut" a l'hora de treballar per trobar solucions als problemes ciutadans i desplegar una oposició "útil".