Els últims caps del Khmer Roig s'asseuen avui al banc dels acusats del tribunal internacional que l'ONU ha organitzat a Cambodja i que els imputa matar un quart de la població quan van governar el país.

Estan acusats de genocidi, crims contra la humanitat i de guerra, assassinat, tortura i persecució per raons religioses i de raça contra la minoria musulmana cham, la població vietnamita i la comunitat de monjos.

Els acusats són el cap d'Estat del règim del Khmer Roig, Khieu Samphan; l'ideòleg i número dos de l'organització, Nuon Chea; el ministre d'Exteriors, Ieng Sary; i la seva dona i ministra d'Afers Socials, Ieng Thirith. "Considerem que són responsables d'entre 1,7 i 2 milions de morts, de les quals aproximadament 800.000 van ser violentes", va indicar el jutge cambodjà You Bunleng, quan va concloure la investigació d'aquest cas, el número 2 que porta el tribunal internacional i per ara l'últim.

Els processats, que tenen entre 79 i 85 anys d'edat, fonamenten la seva defensa en l'afirmació que desconeixien els crims que s'estaven cometent. "Aquest cas és vital per a la societat cambodjana, però estem preocupats perquè els acusats són molt grans i algun podria morir abL'audiència inicial d'avui tractarà qüestions legals, sobretot si pot tornar a ser jutjat Ieng Sary, tenint en compte que un tribunal nacional el va condemnar a mort en rebel·lia per genocidi el 1979, però va rebre una amnistia real el 1996. S'espera que les declaracions dels testimonis i la presentació de proves comencin el setembre.

El tribunal internacional afronta el principal i el cas més complex contra la cúpula del Khmer Roig immers en una crisi per les divisions internes sobre la conveniència de jutjar més sospitosos.

La decisió a l'abril dels jutges You Bunleng i Siegfried Blunk d'arxivar l'anomenat cas 3, que estudiava la possibilitat d'imputar càrrecs a dos khmers rojos més, va deslligar les acusacions d'interferència política del Govern local i els enfrontaments interns de les Cambres Extraordinàries de les Corts de Cambodja (CECC), el nom oficial del tribunal.

El fiscal britànic Andrew Cayley va demanar reobrir l'expedient després de qualificar de "deficient" la instrucció portada a terme pels dos magistrats perquè, segons va denunciar, després de vint mesos va obviar "mesures bàsiques" com entrevistes als sospitosos o visites als escenaris on van ocórrer diversos dels crims denunciats. "Només espero que els jutges d'instrucció segueixin la llei i compleixin amb el seu deure de la mateixa manera que jo", va declarar.

Almenys cinc persones que van participar en la investigació han dimitit en desacord amb la decisió dels seus superiors. Clair Duffy, de l'ONG Open Society Justice Ini?tiative, va denunciar que "hi ha hagut pressions polítiques específiques sobre els jutges d'instrucció perquè no continuïn amb les investigacions dels casos 3 i 4". "Hi ha hagut a més indicis de pressió política sobre el cas 2 (que arrenca avui) en relació amb els intents de sol·licitar proves de la part d'alts funcionaris del govern cambodjà", va afegir la jurista.

Amnistia Internacional va acusar l'alemany Blunk i el seu col·lega de situar-se "incòmodament prop dels desitjos dels líders polítics cambodjans".

El primer ministre de Cambodja, Hun Sen, ha assegurat rei?teradament que no permetrà l'obertura de nous casos perquè podria desencadenar una guerra civil, i que dissoldrà el tribunal tan aviat com acabi el judici que arrenca avui.