28 de juny de 2011
28.06.2011
Debat de Política General

L'era Zapatero, a examen

El president haurà de fer front als retrets per la situació econòmica i la petició d'eleccions per part de Rajoy

28.06.2011 | 17:33
José Luis Rodríguez Zapatero afronta el seu darrer Debat de Política General.

El Congrés inicia aquest dimarts el darrer Debat de Política General amb José Luis Rodríguez Zapatero com a president del govern espanyol, que es preveu com un balanç de la seva gestió, amb el retret de l'oposició per una economia que no remunta i la petició d'eleccions anticipades per part del líder del PP, Mariano Rajoy.

Un debat que no podrà obviar la pressió que, una vegada més, exerceixen els mercats sobre el deute espanyol a l'espera que Grècia aprovi els seus nous ajustaments.

L'últim gran cara a cara entre Zapatero i Rajoy té a priori menys interès, perquè el primer d'ells ja no serà candidat en les pròximes generals i perquè els grups parlamentaris no esperen molt de l'Executiu espanyol quan queden pocs mesos per als comicis, hi hagi o no avançament electoral.

I tot això amb el rol passiu que ha d'adoptar el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, encarregat de defensar d'aquí a la cita amb les urnes les propostes de futur que faci el seu partit, mentre Zapatero adopta el paper de defensar les decisions ja preses.

El debat s'inicia aquest dimarts al migdia amb la intervenció de Zapatero, que compta amb temps il·limitat i en què no farà grans anuncis i sí una defensa fèrria de les "duríssimes" mesures preses per afrontar la crisi i reduir el dèficit, com ha recordat el portaveu socialista, José Antonio Alonso, per a qui quedarà clar el "coratge" de l'executiu central davant el "catastrofisme" del PP.

Després de Zapatero serà el torn de Rajoy, qui en aquesta ocasió juga amb una important avantatge: la victòria electoral del 22 de maig que ha canviat el mapa polític i autonòmic, dominat ara pels populars.

La intenció de Rajoy és debatre directament amb Zapatero sense al·ludir a qui serà el seu contrincant per arribar a la Moncloa, encara que no es descarta que parli de Rubalcaba com a corresponsable de la política de l'executiu central, i insistirà que el país ha anat a pitjor perquè la crisi no s'ha resolt, amb els gairebé cinc milions d'aturats que té l´Estat com la pitjor de les seves conseqüències.

Zapatero va amb la idea que el convenient i raonable és acabar la legislatura, una tesi que, si torna a defensar, serà replicada amb contundència per Rajoy, per a qui només un canvi polític permetrà sortir de la greu situació econòmica.

La resta dels portaveus parlamentaris, que parlaran després Rajoy -l'ordre dels grups és de major a menor a excepció del PSOE, que intervé al final- esperen poc d'aquesta cita i coincideixen que el debat serà un balanç de la legislatura, sobretot del seu tram final.

La debilitat parlamentària del govern espanyol, que es va apreciar la setmana passada quan va salvar "in extremis" el seu decret de negociació en aconseguir l'abstenció de CiU i PNB, estarà també present en la discussió.

Però a part de la controvèrsia sobre qui té més o menys pes polític, l'economia tornarà a copar aquest debat en un moment en què, com ha reconegut el propi govern de Zapatero, la recuperació econòmica està sent "massa lenta" i encara no es reflecteix en la creació d'ocupació.

La sessió es reprendrà dimecres al matí amb els portaveus dels grups que no hagin tingut temps d'intervenir en la primera jornada.

Per a dijous està prevista la discussió de les propostes de resolució, les iniciatives en què els grups posen les seves conclusions al debat i exposen propostes a manera de moció en què insten el Govern espanyol a prendre mesures.

Unes propostes que, també coincideixen els portaveus, seran més simbòliques que mai, perquè queda poc perquè acabi la legislatura i no esperen ja que l'executiu dels socialistes atengui les peticions del Parlament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema