El cas Ibatur s'amplia a Unió Mallorquina (UM). Fins ara, s'havia imputat únicament exalts càrrecs del PP, però amb la detenció de l'exconseller de Turisme i expresident d'UM Miquel Nadal, el presumpte desviament de milions d'euros de fons públics que va tenir lloc durant la legislatura de Jaume Matas involucra altres partits polítics i altres legislatures. En la cinquena fase policial d'aquest cas va haver-hi altres cinc arrestats. Ibatur investiga la contractació fraudulenta de familiars dels imputats, entre ells una dona nonagenària, i l'adjudicació directa de contractes a empreses.

Nadal va ser detingut en el marc de la investigació d'una peça secreta del cas Ibatur. També va ser arrestada l'exadministradora de l'empresa Bahia Difusión, Luisa Almiñana, imputada amb Nadal en el cas Maquillatge, a més de dues persones més. Tots ells estan acusats de suposades contractacions que haurien estat realitzades de manera irregular a través de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur). De fet, un exgerent de l'empresa està acusat de contractar una familiar nonagenària i desviar així 20.000 euros.

També van arribar als calabossos de la Prefectura Superior de Policia Joan Sastre, exdirector general de Promoció Turística, Ángela Seguí, periodista i ex directiva d'IB3, José María Castro, director general de mitjans de comunicació a Canal 4 i excap d'informatius d'IB3, i una persona la identitat de la qual no ha transcendit. Les ordres venien del Jutjat d'Instrucció número 2.

Hores després dels arrestos, la Policia Nacional va deixar Castro en llibertat amb càrrecs. Altres cinc persones més continuaven als calabossos a l'hora de tancar aquesta edició.

Nadal ja va ser detingut pel cas Voltor el febrer de 2009, i va eludir el seu ingrés a la presó després de dipositar una fiança de 100.000 euros, que posteriorment es van reduir a 70.000. L'exconseller també està imputat en els casos Maquillatge i Can Domenge, pels quals la Fiscalia Anticorrupció demana sis anys de presó contra ell, i està encausat en una cinquena causa, la de Son Oms.

En el cas Ibatur, en les seves diferents fases havien estat arrestades fins ara 18 persones, entre elles els exgerents de l'empresa Raimundo Alabern i Juan Carlos Alía, a més de l'exsecretari i exassessor jurídic de l'empresa pública, Miguel Ángel Bonet.

El cas Ibatur es va iniciar el febrer de 2009 amb la primera detenció de Bonet. Llavors, no només va reconèixer el motiu del seu arrest, que era haver defraudat a les arques públiques 20.000 euros mitjançant contractes irregulars entre 2006 i 2007 a una familiar nonagenària. També va reconèixer haver fet el mateix en sis ocasions més, amb altres tres o quatre familiars als quals va fer passar per proveïdors. Així, va malversar fins a un total de 85.000 euros.