Còrdova pensa que el seu projecte era millor i Saragossa sosté que l'elecció és injusta perquè van influir en ella motius polítics. El cas és que cap dels dos ajuntaments accepta que Sant Sebastià fos elegida Capital Cultural Europea 2016, fet pel qual no descarten acudir als tribunals. Primer volen conèixer els motius pels quals el jurat va optar per la ciutat basca i parlar amb el ministeri que dirigeix Ángeles González-Sinde. Si, com sospiten les descartades, la raó de més pes està relacionada amb el lema que la cultura pot ser una via cap a la pacificació, entendran que s'ha violat la normativa i trauran tota l'artilleria perquè es repeteixi la votació.

José Antonio Nieto, alcalde de Còrdova, va felicitar "el poble de Sant Sebastià", però va afirmar que el projecte andalús "era millor". El consistori esperarà a "conèixer el contingut de la decisió del comitè de selecció", i, si no l'entén, "buscarem alguna solució". Juan Alberto Belloch, el seu homòleg a la ciutat aragonesa, va explicar que Manfred Gaulhofer, president del jurat, va afirmar "de manera explícita" que el criteri de contribuir al procés de pau havia "determinat" la decisió. El projecte feia referència a la cultura com a via de pacificació. Prendre això com argument per donar la victòria a Donosti "incompleix" la normativa, que es troba exempta de criteris polítics.

Per part seva, l'alcalde donostiarra, Juan Karlos Izagirre (Bildu), va assegurar que la designació ha demostrat que "tots junts" i "aparcant diferències, es poden fer les coses molt bé", i va rebutjar "entrar en dialèctiques de confrontació", ja que l'aposta del seu Govern municipal és "la d'unir".

En tot cas, l'elecció de Sant Sebastià ha provocat reaccions enfrontades sobre si se li ha de donar una lectura política fins i tot al propi Govern, i mentre Ángeles González-Sinde, ministra de Cultura, va rebutjar interpretacions més enllà de l'estrictament cultural, Manuel Chaves, vicepresident tercer, sí va parlar de política, i va confiar que la decisió "serveixi per a la pau" i Bildu aprofiti per "demanar la dissolució d'ETA". En canvi, per a la ministra de Medi Ambient, Rural i Marí, Rosa Aguilar, és un "magnífic error" que per elegir la ciutat basca s'hagi acudit a "arguments polítics".