La diputada d'UPyD al Congrés, Rosa Díez, ha acusat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de ser "el principal responsable" de la tornada a les institucions basques i navarreses dels "testaferros d'ETA" i citant una carta de Rubén Múgica, fill de Fernando Múgica, assassinat per ETA, li ha advertit que "no hi haurà dies en el calendari per a perdonar el que ha fet".

En la seva primera intervenció en el Debat de Política General, Rosa Díez ha assegurat que el país està pitjor que fa un any, "encara pitjor" en l´àmbit polític per l'aparició de Bildu, però també en l'econòmic. "Ens deixa vostè el país en situació d'emergència", li ha dit al president, a qui li ha presentat el decàleg de reformes que exigeix UPyD davant la situació.

La portaveu li ha tornat a demanar Zapatero que convoqui eleccions perquè el país ja ha "perdut un temps preciós mentre vostè s'aferra a la Moncloa". Ja s'ha acomiadat, ho va fer ahir. Faci el que acostuma a fer la gent després de acomiadar-se´n: anar-se'n ", li ha dit al president espanyol.

Zapatero no respon als trets per Bildu

Zapatero ha declinat entrar en una guerra de retrets sobre la volta de l'esquerra abertzale a les institucions, i ni ha esmentat la possibilitat d'avançar les eleccions generals. Això sí, ha recordat a Rosa Díez la seva passada militància socialista, que fins i tot la va portar a participar en les primàries per la Secretaria General del PSOE que va guanyar l'actual cap de l´executiu central. "És veritat que Rosa Díez era una mica més amable quan compartíem formació política però ja entenc que aquestes coses passen en la vida i un les ha d'assumir tal com són", ha comentat.

"No hem de confondre la simpatia personal amb la política", li ha replicat la líder d'UPyD. "Sempre ha trobat respecte a aquesta portaveu, i lamento no poder dir el mateix, per molt dures que siguin les crítiques, que mai són personals ", ha afegit.

Zapatero li ha contestat que és "el to polític, la desqualificació insistent, el qualificatiu més lacerant" el que genera distància. "Quan estava en una altra formació, no utilitzava aquests adjectius que de vegades són punyents i molt desqualificatoris -ha insistit -. El seu to era menys aspre que el que utilitza ara".

Respecte al decàleg de reformes exigit per UPyD, que inclou canvis en la Constitució i en la Llei Electoral, el president espanyol entén que es tracta d'un programa electoral per al futur que, hores d'ara, ja no cal abordar.

Més centralisme no és més igualtat

Segons la seva opinió, algunes propostes poden ser interessants però altres directament no les comparteix. En concret, ha rebutjat la tornada al centralisme recordant que l'anterior règim, que era el més centralista, no va garantir la igualtat entre els ciutadans ni entre els territoris.

"No hi ha equiparació entre tornar al centralisme i igualtat", ha proclamat. "En la història d'Espanya, la major igualtat i el major accés de la inversió en tots els territoris s'ha donat amb la democràcia i les autonomies", ha afegit Díez.

Tampoc accepta que es qüestioni "el públic" i aquí ha subratllat que l´Estat té un nombre d'empleats públics per sota de la mitjana de l'OCDE. "No convertim la reacció social davant la crisi en un malestar cap a l´àmbit públic perquè necessitem l´ens públic, encara que sigui millorat", ha assenyalat.

Pel que fa a l'exigència d'una reforma electoral, Zapatero ha recordat que en la primera jornada del debat ja va reconèixer davant el diputat d'IU, Gaspar Llamazares, que el sistema vigent perjudica les minories d'àmbit estatal, però ha destacat que una modificació en aquest àmbit requereix consens.

En aquest sentit, ha demanat "no culpar de la crisi a la democràcia" i ha recordat que, encara que a UPyD no li agradi el bipartidisme, "és el que li agrada als espanyols, ja que el 85 per cent dels seus vots han anat a parar als dos grans partits". "Si hi són és perquè ho han volgut els espanyols. Respecteu el que diuen els ciutadans", ha conclòs.