El portaveu parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha presentat aquest dimecres les propostes de resolució de la seva formació en aquest Debat de Política General d'entre les que destaca la supressió de les diputacions. La petició per a l'eliminació de les diputacions arriba en un moment en què s'ha obert el debat sobre el seu futur. Aquest dimecres Zapatero ha admès que el model de les diputacions "no es pot quedar com ara", mentre que membres del seu executiu han apostat directament per la seva desaparició.

Ridao ha plantejat la desaparició de les diputacions en el marc del paquet de mesures d'estalvi que planteja la seva formació. El portaveu d'ERC ha assegurat que les diputacions són institucions "decimonòniques" que avui en dia "no tenen cap raó de ser", malgrat que ha recordat que per fer coherent aquest plantejament caldria impulsar les vegueries perquè assumissin les seves funcions.

ERC també planteja fixar un topall en les retribucions dels càrrecs públics que estableixi que el màxim és el sou del president del govern espanyol, i també una modificació de la Llei de referèndums perquè es puguin fer referèndums d'iniciativa ciutadana per poder derogar lleis. Es tracta, segons Ridao, que quan un govern aprovi una llei que incompleixi de forma flagrant els seus compromisos electorals "per iniciativa ciutadana es pugui derogar aquesta llei".

ERC es parteix les quinze propostes de resolució de què disposa el seu grup amb ICV i IU (9 per a ERC, 3 per a ICV i 3 per a IU) malgrat que bona part de les propostes coincideixen a apostar per les receptes d'esquerres per superar la crisi. Per exemple les que estrenyi la lluita contra el frau fiscal i trobi una solució al problema que pateixen milers de famílies amb les seves hipoteques i aposti per la dació en pagament.