El PSOE ha accedit traspassar amb urgència a la Generalitat de Catalunya el ple exercici de les competències de gestió de les beques i ajudes concedides, amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat, d'acord amb allò disposat a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Es tracta d'una de les reivindicacions que els nacionalistes catalans porten temps reclamant al Govern. En concret, els socialistes han presentat una esmena de modificació a la iniciativa proposada per Convergència i Uniò en la qual acceptarien, igualment, incrementar anualment el nombre i la quantia de les beques i ajudes a l'estudi del nivell superior, per equiparar, en el menor temps possible, la inversió de l'Estat en aquesta matèria a la mitjana comunitària.

Paral·lelament, el grup de CiU al Congrés ha demanat en les seves propostes de resolució del Debat de Política General que es faci efectiva aquest any la transferència a la Generalitat de l'avançament del fons de competitivitat de 2011 i que el Tresor avali les emissions de deute de les comunitats autònomes.

Per part seva. el PSOE confia a tirar endavant avui en el Ple del Congrés les seves propostes de resolució en matèria hipotecària en els seus termes inicials i no acceptarà les presentades per Esquerra (ERC), IU-ICV, CiU i BNG, que aposten expressament per la "dació en pagament" de l'habitatge per saldar el préstec.

Els socialistes, que esperen comptar amb el suport de PNB i CC, consideren necessari mantenir la "solvència general" del sistema hipotecari espanyol evitant "reformes indiscriminades" que traslladin al conjunt del sistema la responsabilitat dels deutors que no es troben en situacions de necessitat.

Finalment, els partits polítics del Grup Mixt van ser molt crítics amb José Luis Rodríguez Zapatero en la segona jornada del debat. Zapatero va sentirt crítiques com que ha imposat "mesures antisocials", ha gestionat la crisi "francament malament", o Espanya "pot acabar igual que altres, o pitjor". La més dura va ser Rosa Díez (UPyD), tot assegurant, en relació amb l'actuació del Govern amb la coalició Bildu, que "no hi haurà dies al calendari per perdonar el que ha fet".