01 de juliol de 2011
01.07.2011
Candidat del PSOE

González diu a Rubalcaba que deixi "ja" el govern espanyol

L'expresident considera que a l'Estat li convé esgotar la legislatura encara que "al PSOE no"

30.06.2011 | 16:03
L´expresident espanyol Felipe González, aquest dijous.

L'expresident del govern espanyol Felipe González ha aconsellat al candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que deixi l'executiu "ja", i ha expressat la seva convicció que a l´Estat li convé esgotar la legislatura encara que "al PSOE no".

En un esmorzar informatiu organitzat per Farmaindustria i Europa Press, González ha respost així en ser preguntat per si el vicepresident del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha d'abandonar l'executiu després d'haver estat designat candidat del PSOE a la Moncloa.

"Jo? Si. Ja", ha indicat l'expresident del govern central.

Respecte a un possible avançament electoral, González ha assegurat que si hagués eleccions a l'octubre es pararien les reformes, perquè "esperarien a Andalusia", en al·lusió a les pròximes eleccions en aquesta comunitat.

Ha dit "amb convicció" que si es poden continuar les reformes pendents i aprovar uns pressupostos coherents amb aquestes reformes, "a l´Estat li convé esgotar la legislatura i al PSOE no".

González ha considerat que el debat sobre la conveniència o no d'avançar les eleccions és "una tonteria, una pèrdua de temps" i "una banalitat". "Si tinguéssim tan sols una mínima esperança que hi ha una definició alternativa claríssima que ens crearà eufòria per sortir de la crisi, potser m'ho pensaria", ha assenyalat.

Preguntat per què seria més convenient per al PSOE, ha considerat que "potser" ho hagués estat dissoldre les Corts "quan va haver de fer el paquet d'ajustament", el passat mes de maig.

Segons el parer de l'expresident, si s'haguessin celebrat eleccions generals aleshores i hagués canviat el govern "en aquests moments estaríem molt més endarrerits".

"Canvi civilitzador"

González ha reflexionat en la seva intervenció sobre les conseqüències d'una crisi econòmica que, segons ha dit, és més profunda del que estimen els dirigents europeus perquè suposa "un canvi civilitzatori".

En aquest sentit, ha recalcat que no ha vist a Europa "aquesta sensació d'emergència al fons de la crisi i les seves conseqüències" per al continent.

"No podem seguir vivint del conte del que vam ser", ha assenyalat González per a qui "seguir sent el que vam anar ens obliga a ser completament diferents".

Ha assegurat que la dificultat més gran per superar la crisi és que alguns dirigents polítics "no tenen sensació d'emergència". "Quan la tindrà el PP? Quan se sent a la Moncloa. ¿Se li tragués el PSOE quan se sent a l'oposició? Potser", ha declarat.

Ha advocat per la necessitat de canviar el model productiu a l´Estat per guanyar en competitivitat, a més de per "comprendre que no són els comptes públics els que han perjudicat a aquest país".

Així mateix, ha insistit en la necessitat de reduir els quatre nivells d'administració existents, d'eliminar les diputacions provincials i de reagrupar els municipis perquè "no podem suportar" els més de 8.000 existents.

Respecte a la reforma de la negociació, ha afirmat que la "descentralització no només és desitjable, sinó inexorable" perquè cal acostar els acords sobre les condicions de treball "a la unitat empresarial concreta" i ha apostat per "buscar mecanismes per lligar per sobre d'un mínim el salari a la productivitat ".

Ha considerat que els sindicats no són conscients de la gravetat de la crisi, encara que els seus dirigents sí, "però no tenen marge per dir-ho com jo", ha manifestat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema