Un total de 4 milions de conductors espanyols (el 16% del cens de conductors) han perdut algun punt des que es va posar en marxa el nou carnet per punts, que compleix aquest divendres cinc anys de vida. La majoria d'aquests conductors infractors, 3 milions (el 12%), només han comès en aquests cinc anys una infracció, mentre que 1 milió (4%) han estat sancionats en dues o més ocasions, segons ha informat el director de Trànsit, Pere Navarro.

Durant la presentació de l'operació estiu a la seu de la DGT, Navarro ha subratllat que el carnet per punts ha suposat "un abans i un després" en la política de seguretat viària d'Espanya. A més, ha destacat que 20 milions de conductors mantenen la seva saldo intacte després de cinc anys en vigor del carnet de conduir i 1,8 milions de conductors han recuperat el seu saldo inicial després de perdre algun punt per no haver comès cap infracció durant dos anys.

Navarro ha indicat que el col.lectiu que més preocupa a Trànsit és precisament el dels conductors reincidents, que han estat sancionats diverses vegades, ja que una sola infracció amb pèrdua de punts "li pot passar a qualsevol". Un total de 107.152 conductors han perdut el carnet en aquests anys després d'esgotar el seu saldo de punts (el 0,4% del cens de conductors) i especialment greu és el cas de 681 conductors que han perdut el carnet en dues ocasions, després d'haver recuperat assistint a un curs.

En aquests cinc anys, s'han registrat 163.768 assistents a aquests cursos que permeten recuperar punts, dels quals un 52 per Scienter han assistit a cursos de recuperació parcial i el restant 48 per cent de recuperació del permís. Dins d'aquest grup, el 50 per cent dels alumnes de recuperació total són per sentència judicial i el 50 per cent per haver esgotat els punts.

La velocitat, el que més punts treu

Les infraccions que més pèrdues de punts causen són les relacionades amb la velocitat, amb un 48 per cent de les sancions. El 75 per cent d'aquestes sancions són pèrdues de dos punts per "petits excessos", mentre que en 11% per cent de les sancions corresponen a pèrdues de tres punts i el 6%, a quatre punts. Per darrere de la velocitat es situen el no ús del cinturó de seguretat o casc (12%), l'alcohol (11%) i l'ús manual del telèfon mòbil (10%).