La ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha llançat aquest dijous un missatge de tranquil·litat als consumidors, assegurant que poden menjar "amb totes les garanties" tant peix blau, com crustacis o hortalisses de fulla verda, com les bledes i els espinacs, ja que els seus beneficis estan "fora de tot dubte" i no hi ha cap prohibició o alerta sobre ells.

A més, nega que hi hagi "motius per l'alarma" pel fet que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), recomani ara reduir el consum d'aquests aliments en menors i embarassades.

Reconeix que els nivells de metalls presents en alguns aliments són "una preocupació constant" davant de la que Sanitat està "en constant alerta". No obstant això, puntualitza que els ciutadans poden "consumir tots aquests aliments amb plenes garanties", ja que la recomanació de l'AESAN és "només una recomanació perquè determinades poblacions -com són nens i embarassades- siguin més curosos en la seva alimentació i evitin riscos".

Els riscos del peix blau gran

En concret, l'AESAN recomana que les dones en edat fèrtil, les embarassades i les que estan en període de lactància evitin el consum de peixos blaus grans com el peix espasa, el tauró, la tonyina i el lluç de riu.

També haurien de deixar de menjar-lo dels nens menors de tres anys i limitar el seu consum a 50 grams per setmana els nens amb edats entre els 3 i els 12 anys.

Segons ha precisat el director de l'AESAN, Roberto Sabrido, el motiu és que el mercuri s'acumula en el greix d'aquests peixos i les espècies més grans tenen, per tant, més greix i poden acumular més quantitat d'aquest metall, que podria afectar "els consumidors amb organismes més sensibles", com nens i embarassades.

Aquests dos col·lectius poden, en canvi, menjar sardines, anxoves o verat amb tota tranquil·litat, ja que en ser peixos blaus més petits contindrien menys mercuri. "En aquestes edats, per exemple, es podrien consumir 100 grams de tonyina en llauna a la setmana", delimita.

"Per als altres consumidors se segueix aconsellant menjar peix blau i el recomanable és prendre entre tres i quatre racions a la setmana, alternant el seu consum amb el de peix blanc", afegeix.

El risc dels caps de les gambes

Una altra de les recomanacions de l'AESAN és limitar el consum de la carn del cap dels crustacis -gambes, escamarlans o carrabiners, entre d'altres- amb l'objectiu de reduir l'exposició dels consumidors a cadmi, un metall que pot causar disfunció renal i que s'acumula, precisament, al cap d'aquests animals.

El tercer consell és el de no incloure, per precaució, ni espinacs ni bledes en els purés dels nens menors d'un any i, en el cas d'incloure aquestes verdures abans de l'any, procurar que la presència d'aquestes verdures sigui menys del 20 per cent del puré.

Així mateix, l'AESAN recomana no donar més d'una ració d'espinacs o bledes al dia a nens entre 1 i 3 anys i no donar espinacs o bledes a nens que presentin infeccions bacterianes gastrointestinals. A més, aposta perquè els consumidors no mantinguin a temperatura ambient les verdures cuinades.

L'objectiu seria, segons Sabrido, reduir els nivells de nitrat en aquesta població, ja que el seu excés a l'organisme pot provocar l'aparició d'una malaltia anomenada metahemoglobinèmia o síndrome del nadó blau. "A partir dels tres anys, tant les bledes com els espinacs es poden consumir amb tota normalitat", conclou.